Διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη

19:53 9/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται σε εξέλιξη, κρύβουν πολλές δυσκολίες, χωρίς ακόμη να έχει κριθεί η έκβασή τους. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι διαφέρουν σημαντικά από όλες τις προηγούμενες, καθώς πραγματοποιούνται μέσα σε ένα σαφώς πιο ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα μας, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο διεθνές και εγχώριο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον εδράζονται σε τέσσερις
βασικές διαπιστώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της στην προσπάθεια που καταβάλλει για την έξοδο από την κρίση.

Πρώτον, δεν διακυβεύεται αυτή τη φορά η παραμονή της χώρας στο ευρώ, η οποία διασφαλίστηκε με το «κούρεμα» του χρέους, την υπογραφή του νέου Μνημονίου και την εφαρμογή των δημοσιονομικών, φορολογικών μέτρων που τη συνόδευαν.

Δεύτερον, δεν τίθεται στο τραπέζι θέμα νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα είναι οι τελευταίες.
Τρίτον, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί να επιτύχει την εξασφάλιση πακέτου ελαφρύνσεων που θα ανακουφίσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και θα αναθερμάνουν την παγωμένη αγορά.

Και, τέταρτον, φαίνεται πως επίσης για πρώτη φορά οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε ισότιμη βάση και αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς μέχρι τώρα η πραγματικότητα είναι πως οι αποφάσεις λαμβάνονταν μόνο από την Τρόικα και επιβάλλονταν στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι ανάγκη να πεισθεί, αυτή τη φορά, η Τρόικα ότι θα πρέπει να βάλει και αυτή «νερό στο κρασί της». Να πάψει να είναι τόσο άκαμπτη και να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και την ανάγκη να μπορέσουν να ανασάνουν από την ακραία λιτότητα. Να επιβραβεύσει ακόμα τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής και να της επιτρέψει να δώσει την απαραίτητη αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία.

Από την πλευρά της, βεβαίως, και η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται, να προωθήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα