Διαβάστε πως μπορούν να κατοχυρώσουν πλήρη σύνταξη οι γονείς με ανήλικα ή ενήλικα παιδιά

19:06 11/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Διπλά κερδισμένοι, με πλήρη σύνταξη και σε ηλικίες από 50 μέχρι 60 ετών, βγαίνουν οι γονείς που εργάζονται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ασφαλιστικού για συνταξιοδότηση με ανήλικα τέκνα ή με ενήλικα παιδιά, εφόσον είναι τρίτεκνοι και έχουν την πρώτη τους ασφάλιση μέχρι τις 31/12/1992.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει σχεδόν το 20% με 30% των ασφαλισμένων σε Ταμεία μισθωτών, δηλαδή

ένα πλήθος από τουλάχιστον 400.000 εργαζομένους, οι οποίοι, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών από ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να αξιοποιήσουν είτε άμεσα είτε με κατοχύρωση μέσω εξαγοράς πλασματικών ετών τις διατάξεις για σύνταξη με ανήλικα ή ενήλικα τέκνα.

Το κέρδος για τους γονείς που επιλέγουν να κάνουν χρήση των σχετικών διατάξεων είναι διπλό, αφενός γιατί μπορούν να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή αποχώρηση από τα 50, και με πλήρη σύνταξη, είτε με 5.500 «ένσημα» (ΙΚΑ) είτε με 17,5 έτη ασφάλισης (Δημόσιο) είτε με 25 έτη (ΔΕΚΟ) είτε με 20 έτη (τρίτεκνοι σε ΔΕΚΟ).

Υπάρχουν όμως αδικίες, και μάλιστα κατάφωρες, εις βάρος των γυναικών που ασφαλίστηκαν μετά το 1993.

Μπορεί να προβλέπεται διάταξη συνταξιοδότησής τους με ανήλικο τέκνο, αλλά έτσι όπως είναι διατυπωμένη είναι γράμμα κενό περιεχομένου, καθώς η νομοθεσία προέβλεψε τη συνταξιοδότησή τους με τρεις προϋποθέσεις, που θα έπρεπε να πληρούνται ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, δηλαδή:

· να έχουν 6.000 ένσημα (ή 20 έτη ασφάλισης),

· να έχουν ανήλικο παιδί,

· και να είναι απαραίτητα στην ηλικία που ορίζει ο νόμος, δηλαδή είτε 55 ετών είτε 50 (για μειωμένη).

Στην ουσία η σύνταξη με ανήλικο για τις μετά το 1993 ασφαλισμένες είναι «δώρον άδωρον» και συνιστά μια κατάφωρη αδικία για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα. Η αδικία έχει να κάνει με το γεγονός ότι γι’ αυτή την κατηγορία δεν έχει προβλεφθεί η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως συμβαίνει με τις μέχρι το 1992 ασφαλισμένες. Τι σημαίνει η κατοχύρωση; Οτι μια εργαζόμενη μπορεί να κλειδώσει τη συνταξιοδότησή της στο μέλλον, με τις προϋποθέσεις όμως που ισχύουν τη χρονιά που συμπληρώνει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και είχε ανήλικο τέκνο. Πρακτικά, αν υπήρχε η κατοχύρωση για τις μετά το 1993 ασφαλισμένες, τότε όσες είναι σήμερα 45 ετών και έχουν 20 χρόνια εργασίας με ανήλικο παιδί θα «κλείδωναν» το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν όταν γίνουν 55 ετών.

Διαβάστε και κατεβάστε σε μορφή pdf, ολόκληρο το ένθετο για το πως μπορούν οι γονείς με ανήλικα ή ενήλικα παιδιά να κατοχυρώσουν πλήρη σύνταξη.

Keywords
Αναζητήσεις
πληροφοριες για συνταξεις ενιλικα παιδια, κατοχυρωση συνταξης με ανηλικο στα 55
Τυχαία Θέματα