Δίκη Άκη: Απίστευτο γαϊτανάκι διακίνησης μαύρου χρήματος

12:27 31/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 15.46

Τον Άκη Τσοχατζόπουλο «έδειξε» ο κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Νίκος Καρατζάς, ως τον αποκλειστικό συνομιλητή του για την πώληση μετοχών της επιχείρησής του από ελβετική εταιρεία.

Ο κ. Καρατζάς, δια του συνηγόρου του, επανέλαβε στο δικαστήριο όσα έχει πει και στην ανάκριση, ότι δηλαδή, για τη μεταβίβαση του 20% της ΙΑΝΟΣ στη NORIS
SA συνεννοήθηκε με τον πρώην υπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι μετοχές της ΙΑΝΟΣ είχαν κατασχεθεί στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου και ότι για την πώληση αυτή ο Νίκος Καρατζάς έχει υποστηρίξει στον ανακριτή πως ο πρώην υπουργός τού εμφάνισε ως αγοραστές γνωστή εφοπλιστική οικογένεια.

Λίγο πριν στη δίκη, ο Νίκος Ζήγρας ζήτησε τον λόγο και είπε ότι η NORIS -της οποίας ο ίδιος εμφανίζεται ιδιοκτήτης- προχώρησε στην αγορά του ποσοστού της ΙΑΝΟΣ, χωρίς την παραμικρή δική του παρέμβαση. Όπως είπε, «δεν είχα καμία χρηματοπιστωτική ή προσωπική επαφή με τον κ. Καρατζά. Όλες τις επαφές τις έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη NORIS στην Ελβετία».

Η υπεράσπιση του ιδιοκτήτη του γνωστού βιβλιοπωλείου επέμεινε πολύ με ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα Π. Βλάχο, προκειμένου να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να γνωρίζει, όταν το 2005, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν τα χρήματα της NORIS, που συστάθηκε το 2003, ήταν προϊόν παράνομης συναλλαγής. Τόνισε, επίσης, ότι αν υποπτευόταν κάτι δεν θα έκανε, το 2007, ονομαστικοποίηση μετοχών.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού προανήγγειλε ότι θα προσκομίσει στο δικαστήριο, μεταφρασμένα, την Τετάρτη, τα έγγραφα για τις επιστροφές χρηματικών ποσών πάνω από 14 εκατ. δολάρια, από την κυπριακή ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ στη ρωσική ΑΝΤΕΥ.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί.

Ενημέρωση 12.23

Παρέμβαση για να δώσει διευκρινίσεις όσον αφορά το ποσό των χρημάτων που εμβάστηκαν από τη ρωσική ΑΝΤΕΥ στην κυπριακή ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ για τα TORM1 έκανε ο κατηγορούμενος πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε τον λόγο, προκειμένου να απαντήσει στον ισχυρισμό του μάρτυρα Παναγιώτη Βλάχου, ο οποίος εκτίμησε ότι τα 25 εκατ. δολάρια που δόθηκαν από τη ρωσική, στην κυπριακή εταιρία, ήταν «παράνομη αμοιβή» που εκταμιεύθηκε όταν πίστωσε το ΥΕΘΑ ποσό 250 εκατ. δολαρίων για τα αντιαρματικά.

Όπως είπε ο κ. Σμπώκος, «με βάση τη σύμβαση, που υπογράφηκε στις 18 Ιουλίου του 2000 μεταξύ της ΑΝΤΕΥ και Drumilan Offset ορίζεται ότι η πληρωμή της δεύτερης για την υλοποίηση αντισταθμιστικών προγραμμάτων θα είναι το 10% των ποσών που θα εγκρίνονται. Πρόκειται δηλαδή, για κανονική πληρωμή για αντισταθμιστικά έργα».

Νωρίτερα, ο εξάδελφος του βασικού κατηγορουμένου πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας κλήθηκε από την εισαγγελέα να επιβεβαιώσει τα «περί χρημάτων σε βαλίτσα», που -δια του συνηγόρου του- δήλωσε χθες πως παρέλαβε από τον πρώην υπουργό της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη και παρέδωσε στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι πριν αγοραστεί το ακίνητο στη Δεινοκράτους από τη ΜΠΛΟΥΜΠΕΛ, το 1998, παρέλαβε βαλίτσα από τον κ. Μιχαηλίδη και τη μετέφερε στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου. Όπως είπε ο Ν. Ζήγρας, ενώπιόν του ο τότε υπουργός άνοιξε την βαλίτσα και είδε ότι μέσα είχε 80 εκατ. δραχμές. Ο κατηγορούμενος επισήμανε, επίσης, ότι το εν λόγω ακίνητο, που κατέληξε στην Αρετή Τσοχατζοπούλου μέσω αγοράς, είχε επιλέγει από τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο: «Εγώ δεν ήξερα πού βρισκόταν αυτό το ακίνητο. Η ΜΠΛΟΥΜΠΕΛ δεν επέλεξε κανένα ακίνητο, όπως και καμία άλλη εταιρεία. Όλα ήταν καθ' υπόδειξη του κ. Τσοχατζόπουλου».

Ο κατηγορούμενος είπε, επίσης, ότι δεν είχε καμία σχέση τόσο με την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, όσο και με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα