Δυσαρέσκεια του Σ. Έρεκατ για τις δηλώσεις Ρόμνεϊ

23:06 29/7/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι δηλώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ "πρωτεύουσα του Ισραήλ" βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.
"Οι δηλώσεις του Ρόμνεϊ βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Είναι απαράδεκτες και τις απορρίπτουμε", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερεκάτ.

Νωρίτερα, ο κ. Ρόμνεϊ παρουσίασε
σήμερα την Ιερουσαλήμ ως "πρωτεύουσα του Ισραήλ" σε ομιλία που εκφώνησε στην πόλη αυτή.

"Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ", είπε ο Ρόμνεϊ μιλώντας στο Ίδρυμα Ιερουσαλήμ, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν και ο Ισραηλινός δήμαρχος της πόλης Νιρ Μπαρκάτ.
Επισήμως, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πρεσβεία τους, όπως και σχεδόν όλων των άλλων χωρών, βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Κατά περιόδους ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να μετακομίσει η πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Το 2008 ο νυν πρόεδρος και τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης χαρακτηρίσει την Ιερουσαλήμ "πρωτεύουσα του Ισραήλ". "Δεν έχω αλλάξει στάση. Συνεχίζω να λέω ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το είπα στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω. Έχω όμως πει επίσης ότι το θέμα συνδέεται με το τελικό καθεστώς" της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είχε δηλώσει τότε ο Ομπάμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα