ΕΕ: Αντιδράσεις για τη νίκη Σαλ στις προεδρ. εκλογές της Σενεγάλης

14:56 26/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα την ομαλή διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Σενεγάλη, στον οποίο επικράτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μακί Σαλ, ως "μία μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στη Σενεγάλη και την Αφρική".

"Σήμερα είναι μία μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία στη Σενεγάλη και την Αφρική. Η Σενεγάλη είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για την Αφρική", δήλωσε ο Μάικλ Μαν εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Αποτίουμε φόρο τιμής στους πολίτες της Σενεγάλης που πήγαν να ψηφίσουν με ηρεμία. Τους
συγχαίρουμε για το δημοκρατικό τους πνεύμα", πρόσθεσε ο Μαν.

Η ΕΕ είχε στείλει 90 παρατηρητές στη Σενεγάλη για να εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικάνικής Ένωσης Ζαν Πινγκ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σενεγάλη και η ειρηνική αλλαγή στην ηγεσία της χώρας "τιμούν όχι μόνο (τη χώρα αυτή), αλλά και ολόκληρη την (αφρικανική) ήπειρο".

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σενεγάλης επικράτησε ο Μακί Σαλ, 50 ετών, που ήταν πρωθυπουργός προτού απομακρυνθεί το 2008. Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Αμπντουλαγέ Ουαντέ, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2000, αναγνώρισε χθες Κυριακή την ήττα του έπειτα από μία εκλογική διαδικασία που στον πρώτο γύρο σημαδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια.

Σήμερα ο Σαλ γιόρτασε τη νίκη του, ενώ δεσμεύθηκε να εργαστεί για τη χώρα του και την Αφρική. "Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για τη Σενεγάλη", δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος. "Μαζί θα εργαστούμε και θα κάνουμε αυτό που περιμένουν όλοι για τη Σενεγάλη και την Αφρική".

Ο Σαλ μίλησε στα Γαλλικά, αλλά και στις εθνικές γλώσσες της Σενεγάλης, τα γουόλοφ και τα πούλαρ, ενώ ευχαρίστησε τον Ουαντέ που επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά για να τον συγχαρεί, αλλά και "όλους τους αφρικανούς αδελφούς μας και αυτούς από τα άλλα κράτη για το ενδιαφέρον τους για τη Σενεγάλη".

Ο Σαλ που εργαζόταν ως γεωλόγος προτού ξεκινήσει την καριέρα του στην πολιτική πριν από 19 χρόνια θα είναι ο τέταρτος και ο νεότερος προεδρος της Σενεγάλης, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Απριλίου.

Η σύζυγός του Μαρέμε θα είναι η πρώτη ιθαγενής Πρώτη Κυρία της χώρας. Η σύζυγος του Ουαντέ, αλλά και αυτές των δύο προκατόχων του ήταν Γαλλίδες που πήραν αργότερα τη σενεγαλέζική υπηκόοτητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα