Φ. Σάντος: Για πάντα στην καρδιά μου η εθνική Ελλάδας

14:52 1/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Την επιλογή του να αφήσει εκτός αποστολής της εθνικής, ενόψει του φιλικού με την Ελβετία, παίκτες που δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό και χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, υπερασπίστηκε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, με αφορμή την ανακοίνωση των επιλογών του για το παιχνίδι της Τετάρτης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε επίσης στην κλήση -για πρώτη φορά- του Σωκράτη Φυτανίδη και στις πρόσφατες μεταγραφές Ελλήνων διεθνών σε ομάδες του εξωτερικού, ενώ ήταν μάλλον ασαφής στις απαντήσεις του, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
«Η
αλήθεια είναι ότι έχω μία αρχή, την οποία δεν έχω παραβεί ποτέ: να καλώ παίκτες που έχουν αγωνιστικό ρυθμό και να μην παίρνω ποδοσφαιριστές που είναι σε αγωνιστική απραξία, όπως είναι ο Λάζαρος (σ.σ. Χριστοδουλόπουλος) και ο Νίνης. Είναι ένα κριτήριο που δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχω αλλάξει και έχει συμβεί στις περιπτώσεις του Καραγκούνη και του Κατσουράνη», τόνισε ο Σάντος και συνέχισε, αναφερόμενος στην επιστροφή του Μιχάλη Σηφάκη:

«Δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση. Όσο δεν έπαιζε και ήταν σε αγωνιστική απραξία, δεν μπορούσαμε να τον καλέσουμε στην αποστολή. Από τότε που τελείωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κλήθηκε μόνο μία φορά στην Εθνική. Πλέον από τη στιγμή που έχει αρχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα του και έπαιξε με επιτυχία, δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος λόγος να μην τον καλέσω».
Για την επιλογή του Φυτανίδη ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε ότι «αξίζει να κληθεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχει καλή παρουσία στην ομάδα του. Από τη στιγμή που δεν έχουμε τον Κυριάκο και τον Αβραάμ (σ.σ. Παπαδόπουλο), πρέπει να κοιτάμε εναλλακτικές λύσεις και να δω ποιους μπορώ να υπολογίζω εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Βοσνία. Ξέρω τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, όμως θέλω να γνωρίσω τον χαρκατήρα του και να δω πώς συμπεριφέρεται στις προπονήσεις. Επίσης, υπάρχουν κάποιες άλλες εναλλακτικές, όπως για παράδειγμα ο Μαλεζάς που δεν κλήθηκε λόγω αγωνιστικής απραξίας, αλλά πάντα τον υπολογίζουμε και πάντα μπορεί να κληθεί».
Για τη σημασία του φιλικού με την Ελβετία, ο Σάντος είπε: «Το φιλικό έχει δύο παραμέτρους: το αγωνιστικό κομμάτι, για να δοκιμάσουμε ορισμένα πράγματα εν όψει του αγώνα με την Βοσνία. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να δούμε σε περίπτωση που κάποιοι παίκτες δεν είναι έτοιμοι, να έχουμε εναλλακτικές λύσεις για να δουν το κλίμα της Εθνικής, όπως για παράδειγμα ο Μανωλάς ή ο Φυτανίδης, να πάρουν "μία γεύση" από την ομάδα και να ξέρουν τι ζητάμε για να είναι έτοιμοι όταν τους χρειαστούμε». Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι υπάρχει πρόβλημα στις θέσεις των ακραίων μεσοεπιθετικών («Σε αυτή τη θέση μπορούν να παίξουν μόνο ο Μαυρίας και ο Σαλπιγγίδης, όμως δεν είναι η κλασσική του θέση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζουμε και χρειάζεται να δώσω εγώ λύση»), υπογράμμισε όμως ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα της ομάδας σε "ρόμβο", που δεν χρειάζεται ακραίους.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ρωτήθηκε και για τις μεταγραφές των Βύντρα, Σπυρόπουλου, Χριστοδουλόπουλου και Τοροσίδη στο εξωτερικό και είπε: «Είναι φυσιολογικό οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, η αφρόκρεμα, να καταλήγουν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Μπορεί να αγωνίζονται σε συλλόγους που δεν είναι πρώτης ταχύτητας, όμως οι συνθήκες είναι προτιμότερες από εκείνες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές μπορούν να πάρουν ευκαιρίες και να αγωνιστούν στο εγχώριο πρωτάθλημα. Εάν αυτοί οι ποδοσφαιριστές έμεναν στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις να μείνουν εδώ. Για εμένα, όμως, είναι το ίδιο, καθαρά ποδοσφαιρικά, αν παίζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό».
Ο Σάντος μίλησε επίσης για τη σημασία του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε 4-5 χρόνια θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει το πλάνο αυτό να διατηρηθεί ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της εθνικής «... για να υπάρχει μία συγκεκριμένη σχολή και να έχουμε μία συγκεκριμένη ταυτότητα της Εθνικής Ελλάδας».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για πρόσφατες δηλώσεις του όπου ανέφερε ότι θέλει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην προπονητική σε συλλογικό επίπεδο, ο Πορτογάλος τεχνικός είπε: «Σίγουρα η Εθνική θα μείνει στην καρδιά μου και ό,τι χρειαστεί θα είμαι κοντά για να βοηθήσω. Έχω στην καρδιά μου την Ελλάδα, νιώθω Έλληνας και θα είμαι πάντα εδώ όποτε με χρειαστεί. Νομίζω ότι είναι νορμάλ να επιστρέψω σε έναν σύλλογο. Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, γι΄αυτό ξεκαθαρίζω από τη δική μου πλευρά ότι είναι σημαντικό να μείνουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν συμβάλει στην δημιουργία αυτού του πλάνου».

Σ. Φυτανίδης: Όνειρο ζωής η κλήση στην εθνική

«Ονειρο ζωής» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φυτανίδης την κλήση του στην εθνική ομάδα από τον Φερνάντο Σάντος, ενόψει του φιλικού αγώνα με την Ελβετία, που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο γήπεδο "Γ.Καραϊσκάκης". «Είναι η ανταμοιβή των κόπων μου, όλα αυτά τα χρόνια δουλεύω γι΄αυτή την στιγμή και νιώθω απέραντη ικανοποίηση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Φερνάντο Σάντος, που μου δίνει τη δυνατότητα να φορέσω το εθνόσημο στο στήθος. Να ευχαριστήσω επίσης τον Ατρόμητο, τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές οι οποίοι με βοήθησαν μέσω της πορείας που κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια να πραγματοποιήσω το όνειρό μου», δήλωσε ο 29άχρονος αμυντικός στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ.
Keywords
Τυχαία Θέματα