Γαλλία: Kαλεί ακτιβιστές να μην ταξιδέψουν στη Δυτική Όχθη

19:25 2/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που σκοπεύουν να επισκεφθούν εντός του μήνα τη Βηθλεέμ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, να αποφύγουν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αυτή γιατί διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν από τις ισραηλινές αρχές ή να απελαθούν.

Περίπου 1.200 άτομα απ' όλη την Ευρώπη έχουν ήδη αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια
για να πάνε στην περιοχή στις 15 Απριλίου και να βοηθήσουν να λειτουργήσουν ένα διεθνές σχολείο και ένα μουσείο, κατόπιν έκκλησης της τοπικής οργάνωσης "Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη".

Μια παρόμοια αλλά μικρότερη επιχείρηση πέρσι απέτυχε, καθώς εκατοντάδες ακτιβιστές μπλοκαρίστηκαν στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ είπε σήμερα ότι μολονότι το Παρίσι θέλει να ταξιδεύουν ελεύθερα οι ξένοι στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει να μπουν στη χώρα όσοι απειλούν τη δημόσια τάξη. "Η Γαλλία ανησυχεί για το φόβο επεισοδίων (...) Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουμε τους πολίτες μας να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή, δεδομένου ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να απελαθούν ή να συλληφθούν", είπε ο Ναντάλ.

Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και 500.000 Ισραηλινοί. Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν στον ισραηλινό εποικισμό, στους εμπορικούς περιορισμούς, την ανεπάρκεια υδάτινων πόρων και την περιορισμένη αυτονομία τους.

"Ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι, σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας, υπάρχουν γυναίκες και άνδρες στον κόσμο που ενοχλούνται με την κατάσταση αυτή, που νοιάζονται για τους Παλαιστίνιους", είπε η συντονίστρια των Γάλλων ακτιβιστών, Ολιβιά Ζεμόρ. "Ερχόμαστε για να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομοθεσία", πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί από Ισραηλινούς στρατιώτες, τους οποίους είχε εκλάβει για διαρρήκτες, υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το θύμα, ο Ρασάντ Ντιμπ, και οι δύο αδελφοί του, πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν στις 27 Μαρτίου στο χωριό Ραμούν, 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ραμάλα.

"Το έφεραν εδώ σε κρίσιμη κατάσταση και τον χειρουργήσαμε αλλά πέθανε στις 4 το πρωί", είπε η εκπρόσωπος του ισραηλινού νοσοκομείου Σααρέι Τζέντεκ.

Τα τρία αδέλφια είχαν ακούσει ύποπτους ήχους γύρω από το σπίτι τους μέσα στη νύχτα και σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους για να αντιμετωπίσουν τους "διαρρήκτες" που, όπως αποδείχτηκε, ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες που εκτελούσαν μια επιχείρηση μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστίνιους. Ο ένας αδελφός επιτέθηκε στους στρατιώτες με μαχαίρι και εκείνοι απάντησαν ανοίγοντας πυρ.

Στη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους εποίκους που είχαν εγκατασταθεί στο σπίτι ενός Παλαιστίνιου να το εγκαταλείψουν μέχρι αύριο το μεσημέρι.

"Αφού εξετάσαμε όλες τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν και
Keywords
Τυχαία Θέματα