Γερμανία: Αναμένεται μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κάτω του 1%

13:11 5/7/2012 - Πηγή: E-Typos

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει σήμερα το βασικό επιτόκιό της κάτω από το 1%, για πρώτη φορά στην ιστορία της, για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης που επιδεινώνεται και να συμπληρώσει τα μέτρα που έλαβε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Οι 48 από τους 71 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει

σε μείωση του βασικού επιτοκίου, με τους περισσότερους να αναμένουν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 0,75% , ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα.

Πέραν του βασικού επιτοκίου, οι αναλυτές θέλουν να δουν αν και πόσον η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο για τις καταθέσεις που δέχεται από τράπεζες της Ευρωζώνης. Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 0,25% και μία μείωσή του στο μηδέν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν η μία στην άλλη αντί απλώς να παρκάρουν κεφάλαια --που φθάνουν τα 800 δισ. ευρώ-- καθημερινά στην ΕΚΤ.

Ένα μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων, ωστόσο, θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργία της αγοράς χρήματος, καθώς το κόστος θα ξεπερνούσε την απόδοση. Επιπλέον, ακόμη και με το επιτόκιο στο μηδέν,

Keywords
Τυχαία Θέματα