Η Standard & Poor's, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βενεζουέλας

23:54 17/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας σε B από B+, επικαλούμενος την πολιτική αναταραχή που χαρακτήρισε τροχοπέδη στην προώθηση ουσιωδών μεταρρυθμίσεων για να σταματήσει η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ανακοίνωση του S&P για τη χώρα-μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αυτή συνάδει με την πρόσφατη υποβάθμιση της Βενεζουέλας σε B2 από τον οίκο αξιολόγησης Moody's Investors Service, ενώ ο οίκος Fitch Ratings
διατηρεί το αξιόχρεο του Καράκας μια βαθμίδα υψηλότερα, στο B+. Τόσο ο Moody's όσο και ο Fitch διατηρούν αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Βενεζουέλας.

«Η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα εξασθενίζει την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και ενδέχεται πιθανόν να υποσκάψει την δυνατότητα των αρχών να κυβερνήσουν», ανέφερε ο S&P σε ανακοίνωσή του. Ο οίκος ανέφερε ότι η προοπτική είναι αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση μέσα σε έξι μήνες ως δύο χρόνια.

Ο S&P ανέφερε ότι η εκλογική νίκη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με μικρή διαφορά, η αμφισβήτησή της από την αντιπολίτευση και οι ενδείξεις ότι υφίστανται διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή πολιτικών συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων. «Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται απότομα το 2013 και αναμένουμε ότι θα πλησιάσει το μηδέν. Ο πληθωρισμός αυξάνεται και μπορεί να φθάσει σχεδόν το 40% ως τα τέλη του έτους.

Οι μεγεθυνόμενοι περιορισμοί όσον αφορά τη συναλλαγματική ρευστότητα ως συνέπεια της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από την PDVSA και η πιο αβέβαιη προοπτική όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες εγχώριες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα