Η απόφαση Ομπάμα, δημιουργεί ήδη ερωτηματικά στις ΗΠΑ

00:19 1/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έπραξε η βρετανική Βουλή;
Το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι αν και αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ορισμένοι
αναλυτές τονίζουν την τοποθέτηση του Αμερικανού ηγέτη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Οι κύριες θέσεις που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ' ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας την αναφορά του προέδρου Ομπάμα ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση». Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο—, ο πρόεδρος Ομπάμα να προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η επισήμανση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ και ότι τότε τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μιλώντας απόψε για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία».

Επίσης, τίθεται άλλο ένα ερώτημα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας;

Οι πρώτες αντιδράσεις: Οι γερουσιαστές Μακέιν και Γκρέιαμ διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της ανάληψης μόνο «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας

Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξουν την ανάληψη περιορισμένης δράσης εναντίον της Συρίας, εάν αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

«Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής που μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης, επιτυγχάνοντας το διακηρυγμένο στόχο της απομάκρυνσης από την εξουσία του (προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ) Άσαντ και δίνοντας τέλος σε αυτή τη σύρραξη, η οποία αποτελεί μια μεγεθυνόμενη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούνται ιέρακες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Μακέιν δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι τα σχέδια του Ομπάμα για την ανάληψη περιορισμένης δράσης αποτελούν «ντροπή». «Ο πρόεδρος κατά τα φαινόμενα θέλει να γίνει μια διακοσμητική επιδρομή, να εκτοξευτούν λίγοι πύραυλοι και μετά να πει: "Λοιπόν, αυτό ήταν, αντιδράσαμε"», είπε ο Μακέιν, καλεσμένος στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αυτό.

«Αυτός είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, είχε δηλώσει πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει. Είναι επίσης ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος είπε ότι θα υπήρξε μια κόκκινη γραμμή εάν χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα», πρόσθεσε. «Μήπως αυτή η γραμμή είχε χαραχθεί με αόρατο μελάνι; Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τηρούμε το λόγο μας», τόνισε ο Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Επιπλέον, ο 77χρονος Μακέιν κάλεσε ξανά να εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες.

Περισσότερα για την απόφαση Ομπάμα, εδώ: http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=39417
Keywords
Τυχαία Θέματα