Η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα χρειαστούν "διάσωση", εκτιμούν αναλυτές

19:50 19/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν σε διεθνή οικονομική συνδρομή στη μάχη που δίνουν κατά της κρίσης χρέους, μολονότι η παραπαίουσα οικονομία τους ενδέχεται να παρασύρει την Ευρωζώνη σε κρίση στα μέσα του έτους, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι φόβοι των αγορών για τα οικονομικά στοιχεία των δύο χωρών εντάθηκαν κατά την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας τροφή στην σεναριολογία περί του ότι η Ισπανία και η Ιταλία ενδέχεται σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας,
της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και να προσπέσουν για έκτακτη δανειοδότηση.
Ωστόσο, οι 29 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι εν γένει διστακτικοί ως προς το κατά πόσον η Ιταλία και η Ισπανία -η τρίτη και τέταρτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, αντίστοιχα- θα χρειασθεί να προσφύγουν σε μηχανισμούς δανεισμού, οι οποίοι στη δική τους περίπτωση θα απαιτήσουν πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ.
Στη σφυγμομέτρηση αυτή, οι ειδικοί καταλήγουν σε μία πιθανότητα προσφυγής της Ισπανίας κατά 25%, και 13% για την Ιταλία.
Οι ειδικοί επικαλέστηκαν μία σειρά από λόγους, οι οποίοι συνοψίζονται κατά κύριο μέρος στην πίστη πως οι κυβερνήσεις έχουν περισσότερες δυνατότητες πλέον να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν πως η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα προσφύγουν σε μηχανισμούς δανεισμού απλώς διότι είναι πολύ μεγάλες -ως μέγεθος οικονομίας και χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα