Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ, να δείξουν υπευθυνότητα στα οικονομικά τους, καθώς επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία

06:31 1/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα απαίτησε, με ένα άρθρο που μετέδωσε σήμερα, η πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, να παραμερίσει τις πολιτικές διενέξεις και να επιλύσει το πρόβλημα του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού».
«Ως η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη και εκδότρια του κυριότερου αποθεματικού νομίσματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναν μοναδικό ρόλο και απαράγραπτο καθήκον να συμβάλλουν στην τόνωση της ασθενούς διεθνούς
οικονομίας», ανέφερε.
«Στο σημερινό οικονομικά αλληλένδετο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο, είναι μάλλον προς όφελος παρά σε βάρος της Ουάσινγκτον το να εκπληρώσει την ευθύνη της προς τον κόσμο», πρόσθεσε στο σχόλιό του το Νέα Κίνα. «Εάν η Ουάσινγκτον αποτύχει να αποφύγει τον γκρεμό, οι συνέπειες θα ωθήσουν ολόκληρο τον κόσμο σε έναν παγωμένο χειμώνα, σε μηδενική ανάπτυξη και σε μια βραδεία ανάκαμψη».
Σε άλλο σχόλιό του, το πρακτορείο σημείωσε ότι η κρίση που έχει προκύψει προσφέρει ένα παράδειγμα για το πόσο κακή είναι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ.
«Τις ημέρες αυτές, οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για να καταφέρουν ζημιά στους πολιτικούς τους αντιπάλους από το να εργαστούν ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα τους», ανέφερε. «Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι υπερήφανοι για την ώριμη δημοκρατία τους, αλλά το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον φαντάζει πραγματικά άσχημο σε έναν ξένο». Αν και τέτοιου είδους σχόλια δεν αποτελούν την έκφραση επίσημων πολιτικών τοποθετήσεων, αποτελούν μια αντανάκλαση των σκέψεων κύκλων της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα συναλλάγματος στον κόσμο, που ανέρχονται σε 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, και υπολογίζεται πως ως και το 70% του ποσού αυτού παραμένει επενδυμένο σε χρεόγραφα αποτιμημένα σε δολάρια, περιλαμβανομένων αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές.
Η Κίνα αναμενόταν το 2012 να καταγράψει το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της από το 1999. Παρά το ότι το 7,7% που προέβλεψαν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το ρυθμό ανάπτυξης κάθε άλλης σημαντικής οικονομίας στον κόσμο, είναι ως ποσοστό πολύ υποδεέστερο από την ανάπτυξη με ρυθμό σχεδόν 10% που κατέγραφε η κινεζική οικονομία το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας τριακονταετίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα