Η Κούβα υποστηρίζει τη Βενεζουέλα στη διένεξη της με την Κολομβία

18:56 2/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την υποστήριξή της στη σύμμαχό της Βενεζουέλα στη διένεξή της με την Κολομβία, η οποία σύμφωνα με την Αβάνα ενδέχεται να πλήξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που φιλοξενεί για να τερματιστεί ο μακρόχρονος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο στρατό και τους Κολομβιανούς αντάρτες.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες (βλ. φωτό) επανέλαβε σε μια γραπτή ανακοίνωσή του την "αμετάβλητη θέση της αλληλεγγύης προς τη Βενεζουέλα και της αναγνώρισης της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο".

Ο
Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Μαδούρο στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Απριλίου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος την εβδομάδα που πέρασε, προκαλώντας την ορισμένη αντίδραση του Μαδούρο, που κατηγόρησε τον Σάντος ότι "συνωμοτεί" σε βάρος του. Ο Σάντος απάντησε χαρακτηρίζοντας ανυπόστατη την καταγγελία αυτή.

Ο Καπρίλες επισκέφθηκε την Κολομβία στο πλαίσιο μιας περιοδείας που κάνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μια προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες των χωρών της ότι η νίκη του Μαδούρο αποτέλεσε προϊόν νοθείας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο απέσυρε τον απεσταλμένο της Βενεζουέλας στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ Ροντρίγκες κατηγόρησε επίσης τον Καπρίλες ότι συνεργάζεται με κύκλους στις ΗΠΑ που έχουν στόχο να αποσταθεροποιηθεί η Βενεζουέλα.

"Αυτές οι ενέργειες και η άμεση ή έμμεση βοήθεια σε αυτές συμβάλλουν να τρωθεί η ενότητα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, μειώνουν την ανεξαρτησία (της περιοχής) και πλήττουν τις προσπάθειες της Βενεζουέλας και άλλων κρατών υπέρ της ειρήνης", σημείωσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κολομβίας στην Αβάνα Ουμπέρτο δε λα Κάγιε είπε την Παρασκευή ότι ελπίζει οι δύο γειτονικές χώρες να αποκαταστήσουν το ταχύτερο τις σχέσεις τους διότι "ο ρόλος που διαδραματίζει η Βενεζουέλα είναι πολύ σημαντικός για τις συνομιλίες".

Εγγυήτριες χώρες στις διαπραγματεύσεις, που είχαν αρχίσει το Νοέμβριο, είναι η Κούβα και η Νορβηγία, ενώ η Βενεζουέλα και η Χιλή έχουν στείλει αντιπροσώπους για να συνδράμουν την διαδικασία.

Οι συνομιλίες επρόκειτο να επαναληφθούν την 11η Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση μιας σημαντικής συμφωνίας για την αγροτική μεταρρύθμιση και την αναδιανομή της γης, που χαρακτηριζόταν ένα κρίσιμο βήμα στην διαδικασία προς την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης.

Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους και ευεργέτες της Κούβας, καθώς της παρέχει τα δύο τρίτα του πετρελαίου που έχει ανάγκη σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες 40.000 και πλέον Κουβανών, στην πλειονότητά τους ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που παρέχουν ιατρικές φροντίδες στους φτωχότερους πολίτες της Βενεζουέλας.

Η οργάνωση FARC εξέφρασε σήμερα την "έντονη ανησυχία της" για την ένταση ανάμεσα στην Μπογοτά και το Καράκας, σημειώνοντας ότι "οι εξελίξεις (. . .) επηρεάζουν τη εξαιρετική ατμόσφαιρα" στις ειρηνευτικές συνομιλίες, την οποία "είχαμε καταφέρει να οικοδομήσουμε".

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα διεμήνυσε ότι η χώρα του θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Κολομβία, αξιώνοντας από την Μπογοτά να ξεκαθαρίσει "το νόημα και το σκοπό" της επίσκεψης Καπρίλες.
Keywords
Τυχαία Θέματα