Η ουσία της πορείας

Αυτή την εμμονή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία και μόνο προς αυτήν, κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ειδικά στην επέτειο, αδυνατώ να την κατανοήσω. Ως προς την ουσία. Οχι ως προς την προπαγάνδα προς μία κατεύθυνση. Παρόλο ότι φέτος είχαμε επέκταση και προς άλλη πρεσβεία, την πρεσβεία του Ισραήλ. Οπου δεν είχε να κάνει με το Πολυτεχνείο αλλά με τα γεγονότα στη Γάζα. Αν τώρα κάποιος ζητούσε, μια και γίνεται σύρραξη εκεί κάτω, να βαδίζει και προς την παλαιστινιακή (πρεσβεία) όποτε ρίχνει ρουκέτες η Χαμάς και κάποιος άλλος να στρέφεται κατά της ισραηλινής μόλις ο ισραηλινός στρατός
απαντήσει με ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς, τότε είναι που δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν αυτές οι πορείες με το Πολυτεχνείο. Το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να μεταφέρουν το Μεσανατολικό στην Αθήνα. Ο,τι έλειπε δηλαδή της Μαριορής, που τα έχει (σχεδόν) όλα.
Δεν καταλαβαίνω την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία όχι επειδή δεν είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί στήριξαν τη χούντα. Είναι και παρά είναι γνωστό. Μόνο που δεν τη στήριξαν ΜΟΝΟ οι Αμερικανοί, αλλά ΟΛΟΙ.
Δεν υπήρξε πρεσβεία που να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη διάρκεια της δικτατορίας, δεν είδαμε καμία χώρα να διαρρηγνύει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ελλάδα των Συνταγματαρχών. Αντίθετα, θυμάμαι μουδιασμένες αντιδράσεις αριστερών οικογενειών που ο άντρας τους, ο πατέρας τους, ο άνθρωπός τους είχε συλληφθεί, ενώ οι εφημερίδες δημοσίευαν τη φωτογραφία του Σοβιετικού πρέσβη να τσουγκρίζει το πασχαλινό αβγό με έναν εκ των πρωταιτίων.
Αν λοιπόν η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν κανονισμένο να περνά από μερικές ονομαστές πρεσβείες που στήριξαν τη χούντα, τότε θα κάναμε άλλη συζήτηση. Θα ήταν, ίσως, κι αυτό που έπρεπε.
Πάνε λοιπόν προς την αμερικανική πρεσβεία και μόνο, όπως πάνε και διαδηλώνουν εναντίον της και στην Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ κανονικά τη μέρα εκείνη θα έπρεπε να καταθέτουν στεφάνι στην αμερικανική πρεσβεία στη μνήμη των Αμερικανών εργατών του Σικάγο που θυσιάστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα.
Αντιθέτως, προς την αμερικανική πρεσβεία θα έπρεπε να γίνεται μία συγκεκριμένη πορεία σε συγκεκριμένη μέρα του έτους: στις 20 Ιουλίου. Για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Και βέβαια και προς την τουρκική. Ομως αυτή την επέτειο ποτέ δεν την κάναμε οι Ελληνες επέτειο, ποτέ δεν διαδηλώσαμε, ποτέ δεν διαμαρτυρηθήκαμε με πορείες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια. Γιατί;
Keywords
Τυχαία Θέματα