Η προστασία των δανειοληπτών

19:22 7/12/2013 - Πηγή: E-Typos
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποκαλύπτουν ότι τρεις στους τέσσερις δανειολήπτες διαθέτουν κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία μικρότερη των 154.000 ευρώ, ενώ το 94% δεν ξεπερνά τις 205.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται ως το «ταβάνι» για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εξηγήσει ότι οι Εληνες δανειολήπτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δεν είναι μπαταχτσήδες, όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν οι δανειστές μας.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι επισφάλειες των δανείων
έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια, από το 5% του 2008, εκτοξεύθηκαν στο 31% το α’ εννεάμηνο του 2013. Γίνεται, έτσι, σαφές ότι και οι τράπεζες, οι οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο τους, με δεδομένο ότι η σημερινή αξία των ακινήτων είναι πολύ μικρότερη από αυτή την περίοδο που είχαν αγοραστεί, δηλαδή προ κρίσης.

Είναι γεγονός ότι το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών, για την οποία οι τεχνοκράτες της τρόικας ασκούν έντονη πίεση υπό τη μορφή τελεσιγράφου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Ομως, οι συμβιβαστικές προτάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, και οι οποίες καλύπτουν το 90% των στεγαστικών δανείων, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι τελικά οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα πεισθούν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αποδεχθούν τη ρύθμιση για την προστασία των οφειλετών που πραγματικά βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και να εντοπιστούν αυτοί οι οποίοι έχουν χρήματα αλλά αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καλυπτόμενοι πίσω από τη ρύθμιση για όσους έχουν πραγματική αδυναμία. Είναι, όμως, ανάγκη οι πιστωτές να αντιληφθούν επιτέλους ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Ελληνες δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δανειακές δόσεις τους, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή αδυνατούν. Είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι είτε επειδή τα εισοδήματά τους δεν είναι πλέον ίδια με αυτά που είχαν όταν συνήψαν το δάνειο.

Το βέβαιο είναι ότι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να περνά μέσα από τη διασφάλιση της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που δεν αντέχουν πλέον άλλα βάρη.
Keywords
Τυχαία Θέματα