Ιαπωνία: Προς εθνικοποίηση η TEPCO

18:31 9/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Η ιαπωνική κυβέρνηση άνοιξε σήμερα το δρόμο για μια ντε φάκτο εθνικοποίηση της ηλεκτρικής εταιρίας Tokyo Electric Power (TEPCO), της οποίας τα οικονομικά έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα.
Η κυβέρνηση του Γιοσιχίκο Νόντα πρόκειται να εισφέρει κεφάλαια στην εταιρεία, αφού έκρινε αποδεκτές τις προτάσεις για οικονομική εξυγίανση που η τελευταία δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει
σε αντάλλαγμα για μια νέα κρατική ενίσχυση για την αποζημίωση των θυμάτων της καταστροφής και την αποφυγή της πτώχευσης.
Η TEPCO βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση, με τα οικονομικά της διαλυμένα εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος -του χειρότερου μετά από εκείνο του Τσερνομπίλ (Ουκρανία) το 1986- που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Η εταιρεία εκτιμά την ετήσια καθαρή ζημιά για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο σε περίπου 7 δισ. ευρώ, μετά από περίπου 12 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Δεν πιστεύει ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία πριν από τη χρήση της περιόδου Απριλίου 2013-Μαρτίου 2014, επιβάλλοντας στους πελάτες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
Η TEPCO είχε ήδη λάβει έγκριση από το κράτος για προκαταβολές περίπου 1.600 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 16 δισ. ευρώ), για αποζημιώσεις στα θύματα της καταστροφής, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να αποφύγει την παύση πληρωμών.
Πρόσφατα παρουσίασε στις αρχές μια νέα έκδοση του σχεδίου της εξοικονόμησης πόρων για μια χρονική περίοδο πάνω από 10 χρόνια, αυξάνοντας τις υποσχέσεις της για να επιτύχει μεγαλύτερη βοήθεια για την πληρωμή των λογαριασμών της από την αγορά υδρογονανθράκων. Αυτοί διογκώνονται λόγω της επαναλειτουργίας θερμικών μονάδων που θα αντισταθμίσουν τη διακοπή της λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της.
Ο όμιλος αναμένει τώρα να εξοικονομήσει περισσότερα από 3.300 δισ. γεν(σχεδόν 33 δισ. ευρώ) σε μια δεκαετία, ένα ποσό ανώτερο κατά 6 δισ. ευρώ από εκείνο του προηγούμενου σχεδίου, χάρη στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων για την προμήθεια εξοπλισμού.
Η έγκριση αυτού του σχεδίου εξοικονόμησης, προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετων πόρων, θα πρέπει να οδηγήσει το κράτος σε ένα σύνολο ιδιωτικών ιδρυμάτων που θα συνεισφέρουν, το καθένα, 1.000 δισ. γιεν (περίπου 10 δισ. ευρώ) στην TEPCO.
Keywords
Τυχαία Θέματα