ΗΠΑ: Με αφορμή τη σφαγή των μαθητών αυξάνεται το κίνημα κατά της οπλοκατοχής

Με νωπά τα τραύματα στο Κονέκτικατ από την αιματηρή επίθεση, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και μέτρα για την οπλοκατοχή. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας Νταν Μαλόι και η γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν, ζήτησαν να ψηφιστεί νόμος σε ομοσπονδιακό επίπεδο που να απαγορεύει την απόκτηση επιθετικών όπλων. Η Φαϊνστάιν δήλωσε βέβαιη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποστηρίξει την πρότασή της στη Γερουσία για αυστηρούς ελέγχους στις άδειες απόκτησης όπλων. Τη φωνή με αυτούς που ζητούν αυστηρότερο έλεγχο, ένωσε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. Λίγες

ώρες μετά από την τραγωδία, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο καταγγέλλοντας τους χαλαρούς νόμους που επιτρέπουν τη διάδοση της «κουλτούρας των όπλων». Πολλοί Αμερικανοί, ανάμεσά τους και γνωστές προσωπικότητες, διάσημοι ηθοποιοί –Μία Φάρροου, Ρέιτσελ Γουντ, Γκας βαν Σαντ κ.ά.- ανήρτησαν εξοργισμένες δηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον της οπλοκατοχής. Ο δημοσιογράφος του CNN Πιρς Μόργκαν, εγκατέλειψε την επαγγελματική του ηρεμία και επιτέθηκε σε ένα μέλος της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων (National Rifle Association), που επηρεάζει την πολιτική και την κοινωνία στις ΗΠΑ. Το ζήτημα της οπλοκατοχής είναι από αυτά που σπάνια αγγίζουν οι πολιτικοί –όπως φάνηκε και από την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Μετά από την πολύνεκρη τραγωδία στον κινηματογράφο του Ντένβερ, όπου προβαλλόταν η νέα ταινία του Μπάτμαν, αυξήθηκαν κατά 43% οι αιτήσεις για αγορά όπλου στις ΗΠΑ. Το ερώτημα «γιατί υπάρχει αυτή η κουλτούρα των όπλων στην Αμερική», θα μπορούσε ίσως να απαντηθεί απλά με το επιχείρημα ότι τα όπλα ανήκουν στη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Πρόκειται για μια κουλτούρα που είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση και την ταυτότητα του έθνους, από την εποχή των αποίκων, που προσπαθούσαν να επιβληθούν στους αυτόχθονες Ινδιάνους. Το δεύτερο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος επιτρέπει το δικαίωμα της οπλοκατοχής για λόγους αυτοάμυνας. Η διάταξη είναι τόσο γενική που επιτρέπει πολλές ερμηνείες ενώ η πληθώρα διατάξεων ανά πολιτεία, προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση και επιτρέπει διαφορετικές νομικές ερμηνείες. Περισσότεροι από 20.000 νόμοι ελέγχουν την οπλοκατοχή σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους και σε επίπεδο Πολιτειών. Σε κάποιες περιοχές δε, είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς «επιθετικά όπλα». Πάνω από το 25% των ενηλίκων κατέχουν νόμιμα όπλο στις ΗΠΑ και περίπου ο μισός πληθυσμός υπολογίζεται ότι ζει σε σπίτια που έχουν όπλα.

Αλίκη Κοτζιά

[email protected]Δημοσιεύεται στον "Ελεύθερο Τύπο"

Περισσότεροι από 145.000 Αμερικανοί τάσσονται υπέρ ενός ελέγχου της κυκλοφορίας των όπλων

Περισσότεροι από 145.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε τρεις ημέρες ένα αίτημα στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου για να ζητήσουν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λάβει μέτρα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των όπλων, μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ.

Στο τμήμα "Εμείς ο λαός" του επίσημου ιστοτόπου της αμερικανικής προεδρίας, το αίτημα "αντιμετωπίστε άμεσα το ζήτημα του ελέγχου των όπλων, καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο" συγκέντρωνε λίγο πριν από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα 144.029 υπογραφές, ήταν δηλαδή το πιο δημοφιλές του ιστοτόπου.

Το αίτημα διατυπώθηκε την Παρασκευή, λίγο μετά το θάνατο 27 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 20 παιδιών και έξι γυναικών, σε δημοτικό σχολείο της πόλης Νιούταουν, και έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό υπερβεί το όριο των 25.000 υπογραφών που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί μια ενέργεια, ή τουλάχιστον μια "απάντηση" από μέρους της κυβέρνησης.

Περίπου 29.000 άνθρωποι -όχι κατ' ανάγκη διαφορετικοί- υπέγραψαν επίσης ένα αίτημα με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση, που ζητούσε να υποστηριχθούν "αυστηροί νόμοι" για τα όπλα.

Επίσης περίπου 14.000 άνθρωποι θέλουν ένα "αυστηρότερο έλεγχο" των πυροβόλων όπλων, σύμφωνα με ένα τρίτο αίτημα.

Στο μεταξύ οι αρχές που κάνουν έρευνες για τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Κονέτικατ ανακρίνουν δύο ενήλικες που τραυματίστηκαν στο μακελειό και επέζησαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι δύο επιζώντες του μακελειού, θεωρούνται μάρτυρες-κλειδιά, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν την αστυνομία στην αναπαράσταση των κινήσεων του 20χρονου οπλοφόρου που σκότωσε 27 ανθρώπους στο σχολείο και μετά αυτοκτόνησε, δήλωσε ο υπολοχαγός Πολ Βανς σε συνέντευξη τύπου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα