ΗΠΑ: Μετά από μια πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά επιχείρηση συνελήφθη ο ύποπτος

04:03 20/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Τρεις ακόμα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται στο Νιού Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, σε σχέση με τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου στη Βοστόνη, δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Η ανακοίνωση έγινε λίγα μόλις λεπτά αφότου η αστυνομία συνέλαβε τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις, μαζί με τον αδελφό του Ταμερλάν, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις αρχές.

Δύο άνδρες και μία γυναίκα ανακρίνονταν από το FBI
«βάσει υποθέσεων πως συνεργάζονταν με τον δεύτερο ύποπτο», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Νιού Μπέντφορντ, Ρόμπερτ Ρίτσαρντ.

Ανανέωση 03 58

Συνελήφθη, ο δεύτερος ύποπτος για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

«Τον πιάσαμε» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Δήμαρχος της Βοστόνης, Τομ Μενίνο, αναφερόμενος στον δεύτερο ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας, τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ύποπτος είχε εντοπιστεί στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης. Η αστυνομία της Βοστόνης ανάρτησε στο Twitter «Συνελήφθη! Το κυνήγι τελείωσε. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Ο τρόμος τελείωσε. Και η δικαιοσύνη θριάμβευσε».

Ανανέωση 03.16

Οι αστυνομικές αρχές της Μασαχουσέτης έχουν περικυκλώσει στο Γουότερταουν τον δεύτερο ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, μετέδωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν αφότου ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια «αστυνομικής επιχείρησης».

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός του δικτύου CBS και η εφημερίδα Boston Globe, επικαλούμενοι δηλώσεις του Δημάρχου της Βοστόνης, Τομ Μενίνο, αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τον ύποπτο.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του, θεωρείται υπεύθυνος για τους αιματηρούς βομβαρδισμούς. Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών, σκοτώθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία.

Το FBI είχε ανακρίνει το 2011 τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Το FBI είχε ανακρίνει το 2011 τον μεγαλύτερο εκ των δύο αδελφών που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, δήλωσε την Παρασκευή αστυνομική πηγή.

Η εξέταση του Ταμερλάν Τσαρνάεφ – ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία- δεν είχε αποφέρει «σημαντικές πληροφορίες» και το θέμα είχε ξεχαστεί, δήλωσε η πηγή.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι το FBI είχε επίγνωση της ύπαρξης του Ταμερλάν Τσαρνάεφ και του μικρότερου αδελφού του, Τζοχάρ, προτού καν πραγματοποιηθούν οι βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας, ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ.

Ανανέωση 02.28

Βροχή πυροβολισμών ακούστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Γουότερτάουν της Μασαχουσέτης, καθώς δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας και τεθωρακισμένα οχήματα κατέκλυσαν την περιοχή εις αναζήτηση του δεύτερου υπόπτου για τους αιματηρούς βομβαρδισμούς στη Βοστόνη.

Αυτόπτης μάρτυρας αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι μόλις λίγα λεπτά αφότου τα οχήματα της αστυνομίας κατέφθασαν στην περιοχή, ακούστηκαν δεκάδες πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι «αστυνομική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και άλλα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στην περιοχή ανέφεραν ότι ακούστηκαν δεκάδες πυροβολισμοί.

Aνανέωση: 01 34

Ο Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ, ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η διακοπή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πολιτεία και τα δρομολόγια ξεκίνησαν εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής. Δήλωσε, επίσης, ότι η αστυνομία συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δεύτερου υπόπτου που θεωρείται υπεύθυνος για τους αιματηρούς βομβαρδισμούς στη Βοστόνη.

Ανώτερος αξιωματούχος της Αστυνομίας της Μασαχουσέτης είπε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι αρχές έχουν δεσμευτεί στο να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των επιθέσεων.
Παράλληλα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι ο δεύτερος ύποπτος βρίσκεται ακόμα στη Βοστόνη, αν και εικάζεται ότι δεν έχει καταφέρει να δραπετεύσει εκτός της πολιτείας της Μασαχουσέτης



Ανανέωση Σάββατο 20/4/2013 01:13

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ και το Δήμαρχο της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, να προσφέρουν συνεχή ομοσπονδιακή στήριξη στις έρευνες σχετικά με τη βομβιστική επίθεση, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του κατά την αναζήτηση των υπόπτων.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα στηρίζει τους κατοίκους της Βοστόνης καθώς και της Μασαχουσέτης, ενώ τόνισε ότι οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη», ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Ομπάμα επισκέφτηκε την Πέμπτη τη Βοστόνη, όπου παρέστη στην τελετή μνήμης για τα θύματα των δύο εκρήξεων, ενώ κατά τη διάρκεια ομιλίας του καταδίκασε σφοδρά τις αιματηρές επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώνεται ανά τακτά διαστήματα για την πορεία των ερευνών.

Aνανέωση 22.00

Κανένα τρένο δεν κυκλοφορεί από απόψε πέρα από τη Νέα Υόρκη προς τη Βοστόνη, ενώ ακυρώθηκαν και όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων από και προς την πόλη αυτή, λόγω της ευρείας έρευνας που διεξάγεται για τον εντοπισμό του δεύτερου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Δευτέρα, κατά τον τερματισμό του μαραθωνίου αγώνα.

"Κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών και λόγω της αστυνομικής έρευνας", διακόπτονται "επ' αόριστον" τα δρομολόγια από το σταθμό Πεν Στέισον της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak.

Τα δρομολόγια των τρένων διεξάγονται κανονικά προς τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας υπεραστικών λεωφορείων Greyhound, Τιμ Στόουκς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ακυρώθηκαν όλες οι αφιξοαναχωρήσεις από τη Βοστόνη "μέχρι νεωτέρας για την ασφάλεια των επιβατών".

Υπακούοντας στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αρχές και άλλες εταιρείες μεταφορών, όπως η Peter Pan, σταμάτησαν να εξυπηρετούν τη Μασαχουσέτη.

Περίπου 9.000 αστυνομικοί συνεχίζουν την επιχείρηση εντοπισμού του "υπ' αριθμόν 2" υπόπτου της διπλής βομβιστικής επίθεσης, του 19χρονου Τζοκάρ Τσαρνάεφ.

Για λόγους ασφαλείας, οι αστυνομικοί επρόκειτο να πραγματοποιήσουν και μια "ελεγχόμενη έκρηξη" στο Κέιμπριτζ, όπως ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας Τίμοθι Άλμπεν.

Οι δύο Τσετσένοι αδελφοί ζούσαν την περιοχή αυτή, όπου βρίσκεται και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ένας αστυνομικός φρουρός του οποίου σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των υπόπτων.

Ανανέωση 21.32

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αρνήθηκε σήμερα να κάνει οποιαδήποτε "εικασία" σχετικά με τη σχέση που μπορεί να έχουν οι δύο βασικοί ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

"Δεν θα διατυπώσω εικασίες, δεν θέλω να κάνω υποθέσεις" είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Μεξικανό ομόλογό του Χοσέ Αντόνιο Μιντ.

"Θα πω μόνο ένα πράγμα: η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία. Και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επαγρυπνούμε όλοι και να συνεργαζόμαστε σε διεθνές επίπεδο", πρόσθεσε. "Η τρομοκρατία οπουδήποτε στον κόσμο και εναντίον οποιασδήποτε χώρας είναι απαράδεκτη" και "πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να την καταπολεμούμε όπως τώρα", συμπλήρωσε.

Ο Κέρι αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους εάν έχει ήδη επικοινωνήσει με τη Μόσχα για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βοστόνη συνεχίζουν τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. "Θα ήταν εντελώς ανάρμοστο εκ μέρους μου να κάνω σχόλια", κατέληξε.

Ως βασικοί ύποπτοι για τις επιθέσεις θεωρούνται δύο Τσετσένοι μουσουλμάνοι αδελφοί, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ, 19 ετών, ο οποίος καταζητείται.

Ανανέωση 19.26

Ο θείος των δύο υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης κάλεσε τον ανιψιό του που καταζητείται ακόμη από τις αστυνομικές αρχές να παραδοθεί.

"Παραδόσου! Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους τραυματίες" είπε ο Ρουσλάν Τσάρνι απευθυνόμενος στον ανιψιό του, Τζοκάρ Τσαρνάεφ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια.

"Ντρόπιασε την οικογένεια Τσάρνι, ολόκληρη την εθνότητα των Τσετσένων", πρόσθεσε ο Τσάρνι μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του, στο Μοντγκόμερι Βίλατζ του Μέριλαντ. "Είμαι έτοιμος να γονατίσω μπροστά (στις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες) και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς μου", κατέληξε.

Ανανέωση 18.24

Ένας άνδρας που δηλώνει ότι είναι ο πατέρας των αδελφών Τσαρνάγεφ, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, υποστηρίζει την αθωότητα των παιδιών του, εκτιμώντας ότι τα "παγίδεψαν".

"Κατά την άποψή μου, οι υπηρεσίες ασφαλείας παγίδεψαν τα παιδιά μου επειδή είναι πολύ πιστοί μουσουλμάνοι", δήλωσε ο Άνζορ Τσαρνάγεφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, μιλώντας από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα.

"Γιατί σκοτώσανε τον Ταμερλάν; Θα έπρεπε να τον πιάσουν ζωντανό", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον 26άχρονο γιο του που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αμερικανική αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

"Ο μικρότερος κρύβεται τώρα. Τον περιμέναμε για τις διακοπές", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο Τζοχάρ σπουδάζει ιατρική στις ΗΠΑ.

"Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει", κατέληξε.

Η αστυνομία της Βοστόνης έχει εξαπολύσει μεγάλο ανθρωποκυνηγητό στην Βοστόνη για τον Τζοχάρ.

Ενημέρωση 14.34

Οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης είναι αδέλφια, ο Τζοχάρ Α. Τσαρνάεφ, 19 ετών, και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε πως ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία και ο νεώτερος καταζητείται στο προάστιο Ουότερταουν της Βοστόνης.

Οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στις ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης δήλωσαν ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι κίνητρο των βομβιστικών επιθέσεων ήταν ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.

Ένα "εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό" διεξάγεται σήμερα το πρωί στη Βοστόνη και τα προάστιά της για να βρεθεί ο ύποπτος που εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ, ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

"Ζητούμε από τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι τους, με τις πόρτες κλειστές και να μην ανοίγουν σε κανένα παρά μόνο σε αστυνομικούς", δήλωσε ο Πάτρικ σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό ισχύει για το Ουότερταουν, όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά και για το Κέμπριτζ, το Ουόλθαμ, το Νιούταουν, το Μπελμόν και προς το παρόν για ολόκληρη τη Βοστόνη".

Η αστυνομία της Βοστόνης ανακοίνωσε πως κάνει σημαντική πρόεδρο στην έρευνα για το δεύτερο ύποπτο και πως η σύλληψή του μπορεί να είναι θέμα ωρών.

"Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι αυτές οι συνοικίες εδώ στο Ουότερταουν, να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να βρούμε αυτό το άτομο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης της αστυνομίας της Μασαχουσέτης Τίμοθι Όλμπεν. "Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Κάνουμε σημαντική πρόοδο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες".
Keywords
ηπα, συλληψεις, εκλογες ηπα, ηπα, χρονικα, έως ότου, fbi, twitter, τομ, cbs, boston, globe, cnn, αποδειξεις, νέα, εταιρεία, τιμ, βομβα mall, μιτ, αθωότητα, εξτρεμισμός, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, ομπαμα, τελη κυκλοφοριας 2013, εκρηξη βοστωνη, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητα, γυναικα, θεμα, ιατρικη, cbs, cnn, fbi, αθωότητα, αποκαλυψη, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, δευτερα, δηλωσεις, δρομολογια, δικτυο, εγινε, ειπε, εξελιξη, εξτρεμισμός, επρεπε, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ετων, εφημεριδα, έως ότου, ζωη, υπηρεσιες, ισχυει, θεωρια, οικο, καμερες, κυνηγι, μοσχα, νεα υορκη, οικογενεια, οχηματα, παιδια, πεθανε, πεμπτη, πηγη, πολιτεια, πορτες, πρωι, σαββατο, συλληψη, συλλυπητήρια, σπιτι, σπιτια, τεθωρακισμενα, τιμ, τρενο, τομ, εικασιες, ασφαλεια, boston, χωρα, η εφημεριδα, λευκο, μπροστα, πληροφοριες, θειος, ουασινγκτον, θελω να, globe, χοσε
Τυχαία Θέματα