Ισραήλ: Άραβες κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν επιθέσεις με τη Χεζμπολάχ

15:21 8/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Δεκατέσσερις Άραβες πολίτες του Ισραήλ συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι πέρασαν λαθραία εκρηκτικά από το Λίβανο, τα οποία τούς προμήθευσε η Χεζμπολάχ για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.    
Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες κυρίως για παροχή "βοήθειας στον εχθρό σε καιρό πολέμου" από δικαστήριο του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μίκι Ρόζενφελντ, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγιναν οι συλλήψεις.
   
Τύποις, το Ισραήλ και ο Λίβανος παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.    
Σύμφωνα με τον Ρόζενφελντ, οι ύποπτοι έδρασαν υπό τις εντολές ενός υπευθύνου του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο κηρύσσει τον ένοπλο αγώνα κατά του εβραϊκού κράτους και ελέγχει μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου.    
Ένας σύντομος αλλά καταστροφικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.    
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η αστυνομία ανακάλυψε 20 κιλά εκρηκτικών και όπλα μέσα σε μια κρυψώνα στη Ναζαρέτ του βορείου Ισραήλ.    
Στις 22 Ιουλίου το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι προετοίμαζαν επιθέσεις σε "τουλάχιστον 20 χώρες" ύστερα από την επίθεση στις 18 Ιουλίου εναντίον ενός μικρού λεωφορείου στη Βουλγαρία, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ισραηλινούς τουρίστες. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές.    
Η αραβική κοινότητα του Ισραήλ, την οποία συγκροτούν οι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, αριθμεί σήμερα τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια μέλη, δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ. Οι Άραβες πολίτες της χώρας αυτής εκτιμούν ότι υφίστανται διακρίσεις, κυρίως στους τομείς της απασχόλησης και της κατοικίας στις εβραϊκές περιοχές.    
Keywords
Τυχαία Θέματα