Ισραήλ: Το ποίημα του Γκίντερ Γκρας είναι "άθλιο"

15:50 5/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα "άθλιο" το ποίημα του Γερμανού νομπελίστα της Λογοτεχνίας Γκίντερ Γκρας που υπερασπίζεται το Ιράν και εκτιμά πως "η πυρηνική ισχύς του Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη".

"Αυτό το πέρασμα του Γκίντερ Γκρας από τη φαντασία στην επιστημονική φαντασία είναι πολύ κακόγουστο,
το ποίημά του είναι άθλιο και δεν έχει καμιά χάρη", δήλωσε ο Γιγκάλ Πάλμορ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο ιστορικός Τομ Σεγκέβ εκτιμά από την πλευρά του στην αριστερή αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Χααρέτζ" πως ο Γερμανός συγγραφέας είναι "περισσότερο θλιβερός παρά αντισημίτης".

"Η σύγκριση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν είναι άδικη επειδή αντίθετα από το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει ποτέ απειλήσει να σβήσει από το χάρτη μια άλλη χώρα", προσθέτει ο Τομ Σεγκέβ.

Στην κεντροδεξιά εφημερίδα "Μααρίβ", ο σχολιαστής Σάι Γκόλντεν εκτιμά πως οι δηλώσεις του Γκίντερ Γκρας "δεν μαρτυρούν αναγκαστικά έναν αντισημιτισμό, αλλά την άρνησή του να αναλάβει την ευθύνη του για τα ιστορικά εγκλήματά του".

"Συμφωνώ με σχεδόν όλα όσα είπε. Απλούστατα όμως δεν έχει το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα να τα λέει", εκτιμά ο σχολιαστής, ο οποίος κάνει λόγο για "την προδοσία της αρχής της εξιλέωσης που οφείλει να διέπει πάντα τα λόγια κάθε Γερμανού όταν μιλάει για το Ισραήλ και τους εβραίους".
Keywords
Τυχαία Θέματα