Ιταλία : Καλυτερεύει η οικονομία, πιστεύουν Μόντι και κεντρικός τραπεζίτης

22:10 9/2/2012 - Πηγή: E-Typos
"Τα νέα για την ιταλική οικονομία καλυτερεύουν τον τελευταίο καιρό", υπογράμμισε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία της Κεντρικής Τράπεζας στη Ρώμη, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, σχολιάζοντας την πορεία των επιτοκίων των 10ετών κρατικών ιταλικών ομολόγων, ειδικά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των σπρεντ σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά

Στο μέσον Ιανουαρίου, στο μηνιαίο δελτίο η Κεντρική
Τράπεζα προέβλεψε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ σε ποσοστό 1,5% φέτος, εάν το σπρεντ κυμαινόταν με διάρκεια κοντά στο 5% .

Όμως αν αυτό το σπρεντ κυμαινόταν στο υπόλοιπο του '12 με διάρκεια κοντά στο 3%, τότε η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν θα υπερβεί το 1,2%, προέβλεψε συγχρόνως η ίδια πηγή-δίνοντας χώρο για ανάπτυξη οριακά +1% το ερχόμενο ημερολογιακό έτος, όπως τόνισε.

"Τώρα, είμαστε κοντά στη δεύτερη αυτήν εκδοχή", τόνισε σήμερα ο Σακομάνι, δηλώνοντας ότι η τελευταία χρονικώς δέσμη μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση Μόντι αποσόβησε, για φέτος, ποσοστό 0,5% συρρίκνωσης του ΑΕΠ. "Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές υποτίμησαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ακολουθούμε στην Κεντρική Τράπεζα", παραπονέθηκε εξάλλου.

"Θετικά ήταν τα κυβερνητικά μέτρα για συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, και για ευκολότερους όρους σύστασης επιχείρησης", αιτιολόγησε τέλος, αποδεχόμενος ότι "πολλά απομένει να γίνουν".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επισκεπτόμενος επίσημα την Ουάσινγκτον επισήμανε ότι "πλέον, η χώρα του δεν χρειάζεται πιστωτική βοήθεια". Φρονώ προσωπικά ότι "θέλει καλύτερη διακυβέρνηση η Ιταλία".

"Εύστοχη είναι η ανακοίνωση που έκανε το ΔΝΤ, ότι η ΕΕ δημιούργησε ένα αρκετά μεγάλο αλεξίσφαιρο στο οικονομικό πεδίο, θα προσθέσω σχετικά ότι αυτή ήταν η ενδεδειγμένη συμπεριφορά", δήλωσε επίσης ο κ. Μόντι."Ομως, αν είχα να δώσω και μία συμβουλή στο ΔΝΤ, αυτή είναι ότι ενίοτε η δογματική προσήλωση σε κάποιες αρχές της οικονομίας παρεμποδίζει την πραγματική επίλυση των (οικονομικών) προβλημάτων", υπογράμμισε συγχρόνως.
Keywords
Τυχαία Θέματα