Ιταλία: Πέθανε o πρώην αξιωματικός των ναζί Έριχ Πρίμπκε

Απεβίωσε σήμερα στην Ρώμη σε ηλικία 100 ετών ο Γερμανός Έριχ Πρίμπκε, πρώην αξιωματικός των SS του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Πρίμπκε είχε καταδικασθεί σε ισόβια για την δολοφονία 345 ιταλών αμάχων την 24η Μαρτίου 1944 σε αντίποινα για ενέδρα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 Γερμανοί στρατιωτικοί.

Ο Πρίμπκε ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στην περιοχή Αουρέλιο της Ρώμης. Του είχε όμως δοθεί η δυνατότητα να βγαίνει καθημερινά για επισκέψεις σε γιατρούς και σύντομες βόλτες, συνοδευόμενος από οικιακή βοηθό.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν
ότι ο άλλοτε αξιωματικός των ναζί παρέμεινε αμετανόητος, συνεχίζοντας να υποστηρίζει ότι «εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του», ότι «δεν έφερε προσωπική ευθύνη» και ότι «εκτελέστηκαν τρομοκράτες».

Τον Ιούλιο είχε ξεσπάσει σάλος στα εκατοστά γενέθλια του Πρίμπκε, όταν οι εβραϊκές κοινότητες Ιταλίας, τα κόμματα της κεντροαριστεράς και η ένωση ανταρτών Παρτιτζάνι είχαν ζητήσει να μην επιτραπεί κανενός είδους εορτασμός στον πρώην αξιωματικό των χιτλερικών στρατευμάτων.

Το αίτημα είχε υποστηριχθεί και από τον κεντροαριστερό δήμαρχο της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο Πρίμπκε δέχθηκε μόνον ιδιωτικές επισκέψεις στο σπίτι του. Αλλά την 29η Ιουλίου, την ημέρα των γενεθλίων του άγνωστοι χάραξαν σβάστικες στον τοίχο των γραφείων του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της Ιταλικής Ένωσης Παρτιζάνων Anpi.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα αθώα θύματά του, το ότι ο Πρίμπκε υπηρέτησε μια αιμοσταγή δικτατορία, ότι ήταν ένας εγκληματίας» πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πρόεδρος της Anpi, Κάρλο Σμουράλια.

Ο δικηγόρος του Πρίμπκε έκανε γνωστό ότι «ο πελάτης του άφησε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, η οποία αποτελεί την ανθρώπινη και πολιτική διαθήκη του».
Keywords
Τυχαία Θέματα