Ιταλία: Πέθανε ο Σλόμο Βενέτσια, επιζήσας του Ολοκαυτώματος

16:21 2/10/2012 - Πηγή: E-Typos
Πέθανε χθες στην Ρώμη, σε ηλικία 89 ετών, ο Σλόμο Βενέτσια, ένα από τα τελευταία μέλη της εβραϊκής κοινότητας που είχαν καταφέρει να επιζήσουν του Ολοκαυτώματος.
Σήμερα το απόγευμα οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης θα του πουν το ύστατο χαίρε σε μια μη θρησκευτική τελετή έξω από την συναγωγή της ιταλικής πρωτεύουσας.
Ο Σλόμο Βενέτσια ήταν εβραίος σεφαρδίτης. Είχε γεννηθεί στις 29 Δεκεμβρίου του 1923 στην Θεσσαλονίκη, όπου έζησε μέχρι το 1944, όταν οι ναζί τον μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με την μητέρα του, τον αδελφό του και τις τρεις αδελφές του.
Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στην Ρώμη, όπου δεν θέλησε να μιλήσει για την προσωπική του ιστορία παρά μόνο το 1992, όταν οι θεωρίες κάποιων ιστορικών που επιχείρησαν να αρνηθούν την θηριωδία του Ολοκαυτώματος τον ώθησαν να καταθέσει την προσωπική του μαρτυρία.
Μίλησε χωρίς δισταγμό σε δημόσιες συναντήσεις για την υποχρεωτική εργασία του μέσα στους φούρνους αποτέφρωσης, για το σοκ που υπέστη όταν του χάραξαν τον αριθμό 182727 στο χέρι, για την ναζιστική θηριωδία που επέβαλλε να περισυλλέγονται και να επαναχρησιμοποιούνται ακόμη και τα μαλλιά των νεκρών γυναικών μέσα από τους φούρνους.
Ο Σλόμο Βενέτσια,
Keywords
Τυχαία Θέματα