Κίνα: Δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος δημοσιογράφου

Ο Τσεν Γιονγκζού, ο οποίος είχε καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον μιας κρατικής επιχείρησης η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό κατασκευών, συνελήφθη σήμερα και του απαγγέλθηκε επίσημα η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η επίσημη απαγγελία της κατηγορίας σημειώνεται την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορείται από διάφορες πλευρές πως πατάσσει την ελευθερία της έκφρασης δημοσιογράφων,
δικηγόρων, προσώπων που αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες και χρηστών του Διαδικτύου.

Ο Τσεν, δημοσιογράφος της ταμπλόιντ εφημερίδας New Express, "ομολόγησε" στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο ότι είχε δωροδοκηθεί για να συντάξει πάνω από 10 δημοσιεύματα που περιείχαν ψευδείς καταγγελίες εναντίον της επιχείρησης Zoomlion Heavy Industry Science and Technology Co. Ltd., η οποία εδρεύει στην Τσανγκσά.

Στα δημοσιεύματα αυτά ο Τσεν κατηγορούσε την εταιρεία για απάτη, δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τα κέρδη της και τη χρήση τεχνικών γκρίζας διαφήμισης — καταγγελίες που η εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά.

Η υπόθεση του Τσεν προκάλεσε αίσθηση, ιδίως όταν η εφημερίδα του δημοσίευσε δύο πρωτοσέλιδα άρθρα της σύνταξής της ζητώντας από τις αρχές να τον απελευθερώσουν μετά την προσαγωγή του. Επρόκειτο για μια ασυνήθιστα τολμηρή στάση από μέρους της εφημερίδας σε μια χώρα όπου τα έντυπα αυτολογοκρίνονται συστηματικά για να αποφεύγουν τις συνέπειες αν προκαλούνται στελέχη του κρατικού και του κυβερνητικού μηχανισμού.

Αλλά την Κυριακή, η Νιου Εξπρές αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την υποστήριξή της προς τον Τσεν και ζήτησε με τη σειρά της συγγνώμη, γράφοντας πως ο συντάκτης της συμπεριφέρθηκε ανήθικα και έπληξε την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης. Η μετοχή της Ζουμλάιον κατέγραψε αλματώδη άνοδο σήμερα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη σύλληψη του Τσεν. Επικριτές της επισήμαναν ότι ασκεί επιρροή στις αρχές της Τσανγκσά.

Δεν είναι ως τώρα σαφές ποιος δωροδόκησε τον Τσεν. Η Ζουμλάιον έχει στο παρελθόν κατηγορήσει την ανταγωνίστριά της Sany Group Co. Ltd., ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητική δημοσιότητα για αυτήν, κάτι που η Σάνι με τη σειρά της έχει διαψεύσει.

Η ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο εταιρίες έχει υπάρξει ιδιαίτερα σφοδρή κατά περιόδους, με την μία να κατηγορεί την άλλη ότι μετέρχεται αθέμιτων μέσων για να αποσπάσει μερίδιο αγοράς, εν μέσω της επιβράδυνσης των πωλήσεων της βιομηχανίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα