Κοινή θέση έναντι της τρόικα: Μέσω της ΔΕΗ πάλι το χαράτσι που θα ονομάζεται πλέον ΕΦΑ

22:20 3/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Σε ενιαία διαπραγματευτική θέση έναντι της Τρόικας κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως δήλωσε βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση
και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%. Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα.

Στην σύσκεψη όπως δήλωσαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζητήθηκαν μόνο τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της Τρόικας.

Βγαίνοντας από την σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Προσερχόμαστε με κοινή θέση να αντικατασταθεί το Ειδικό Τέλος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, με τον σημερινό χαρακτήρα, όποιος δεν θέλει να το πληρώνει μέσω της ΔΕΗ θα διαβιβάζεται στην ΔΟΥ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση έναντι της Τρόικας. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευτεί η δόση. Πρέπει ο πολίτης και ο άνεργος να προστατευθεί σε μία Ευρώπη που είναι σε νευρικότητα και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση. Το 2011 όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, αλλά δεν θα κόβεται το ρεύμα, ενώ από το 2014 θα είναι οι εφορίες».

Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα απασχόλησαν τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να εκταμιευτεί η δόση και να προστατευτούν οι Έλληνες πολίτες μέσα σε μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της.

Σχετικά με το τέλος ακινήτων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ελήφθη ομόφωνα η απόφαση να περάσουμε από τον ειδικό φόρο σε έναν προοδευτικό ενιαίο φόρο ακινήτων και με αυτή τη θέση θα προσέλθει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εταίρων. Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο μηχανισμός είσπραξης για το 2013 θα παραμείνει η ΔΕΗ, με όσα ισχύουν και σήμερα (περί μη υποχρεωτικής καταβολής του τέλους με το ρεύμα) και αυτό αφορά όλες τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Το ειδικό τέλος που καταβάλλεται για άλλα ακίνητα θα εισπράττεται από τις εφορίες. Το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ, θα εισπράττεται αποκλειστικά από τις εφορίες και θα αποτελέσει ένα κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «έπιασαν τόπο οι προτάσεις μας». Ενώ σχολιάζοντας, εμμέσως, χθεσινές διαρροές, είπε ότι «πιέσεις δεχόμαστε μέχρις ενός σημείου».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν συζήτησαν θέματα ανασχηματισμού, καθώς η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων. Και πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα αρμοδιότητας του πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που τον φέρουν να επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θεώρησε ότι τέτοιες αναφορές είναι αστείες και προσβλητικές για τον ίδιο. Λες και θα σημαίνει κάτι αν γίνω εγώ αντιπρόεδρος, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έφυγε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να γίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σωτηρία της χώρας.

Σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύει η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και πρόσθεσε ότι «αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ».

Αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η υπόθεση της Μεγαλονήσου απέδειξε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ πρόσθεσε ότι το βίωμα της Κύπρου αντιτάσσεται στο βίωμα της Ελλάδας και ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφθεί τι ζει και τι απέφυγε.

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι για το 2013 η είσπραξη του ενιαίου φόρου θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την νομοθεσία, όπως είπε, που ισχύει. Δηλαδή, διευκρίνισε, ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αποδεσμεύεται από την πληρωμή του ρεύματος και όποιος δεν συμφωνεί θα το πληρώνει στην εφορία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κοινή θέση που διαμορφώθηκε δεν έχει καμία σχέση με το ισχύον σήμερα Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Επίσης τόνισε ότι στη σύσκεψη των τριών αρχηγών συζητήθηκαν τα ζητήματα που θα αφορούν την διαπραγμάτευση με τη τρόικα.

Ο Γ. Στουρνάρας
«Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας.

Για το θέμα του φόρου ακινήτων είπε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως "θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε".
Keywords
Τυχαία Θέματα