Κωνσταντινούπολη: Την παραίτηση του Ερντογάν ζητούν οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ

00:07 2/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι
φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με το Ανατολή, 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε σήμερα το πρωί.
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα γιορτάζοντας την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ. Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, ήταν η αιτία των μαζικών διαδηλώσεων.

Πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.
Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο Ερντογάν έδωσε χθες εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην απόφασή του να υλ

Μετά από περισσότερες από 24 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές γιόρταζαν σήμερα το απόγευμα την "ανακατάληψη" της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη "νίκη" τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του "πατέρα" της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.

"Η κυβέρνηση μας πιέζει για τα πάντα: να κάνουμε τρία παιδιά και όχι δύο, να μην πίνουμε, να μην καπνίζουμε, να μην κρατιόμαστε από το χέρι με τον αγαπημένο μας. Εγώ, είμαι τέκνο του Ατατούρκ και διαφωνώ. Όλοι εδώ συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη και για αυτό είμαστε εδώ", δήλωσε μια συνταξιούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
"Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει", είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η "νίκη" θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση. "Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Σήμερα, η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε", είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ. "Όμως, παρά το τεράστιο πλήθος που μαζεύτηκε εδώ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει και, αν το κάνει, θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμη και το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, εδώ από πίσω. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι", πρόσθεσε.
"Η μάχη μας δεν τελείωσε. Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα και ο ίδιος είναι ο σουλτάνος", είπε οργισμένος ένας 19χρονος φοιτητής, ο Μπατουχάν Καντάς.

Νωρίτερα σήμερα στο διάγγελμά του ο Ερντογάν τόνισε ότι οι συντριπτικές εκλογικές νίκες του κόμματός του δεν συνιστούν "εισιτήριο για να επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία". Η δήλωσή του όμως δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους διαδηλωτές. "Το Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού", ήταν το σύνθημα που φώναζε μια ομάδα από αυτούς που δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα "στην πλατεία τους, το Ταξίμ".

Λίγο μετά τις 3:30 το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 5. Το πλήθος στην πλατεία αυξάνεται συνεχώς. Το απόγευμα πήγε στην πλατεία ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον ηγέτη του ΡΛΚ και υπογράμμισε ότι το κόμμα αυτό θα είναι υπεύθυνο, αν ανακύψει κάποιο πρόβλημα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε ακόμη και το δικαστήριο το οποίο το μεσημέρι εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

«Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Με παρόμοιο τρόπο μίλησε και ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι «τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι καινούργιες. Έγιναν και την εποχή του Μεντερές (δεκαετία 50), αλλά και πριν από πραξικόπημα του 1980».

Διαδηλώσεις και επεισόδια γίνονται επίσης στην Άγκυρα και στη Σμύρνη.

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξελιχθεί η «άλωση» της πλατείας Ταξίμ από το λαό. Πράγμα που ξεκίνησε ως αυθόρμητη διαμαρτυρία για το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις, θεωρείται από τους διαδηλωτές «νίκη». Από πλευράς κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση, αλλά δύο ενδεχόμενα μπορεί να ισχύουν από πλευράς κυβέρνησης. Πρώτον εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στην πλατεία, μπορεί να επανέλθει η αστυνομία. Δεύτερον, μπορεί να επεκταθεί το αρχικό περιεχόμενο της διαμαρτυρίας, με τρόπο που μπορεί να χωρέσουν ακόμη και προβοκάτσιες, με αποτέλεσμα να φθαρεί η διαμαρτυρία.

Πάντως δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «Ταξίμ» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα.

Μπορεί να είναι λίγο βιαστικό το παραπάνω συμπέρασμα, αφού οι διαμαρτυρόμενοι παραμένουν μια μικρή μειοψηφία στην Τουρκία. Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι η βία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι για το πάρκο της πλατείας Ταξίμ, προκάλεσε πολλές εντυπώσεις. Επίσης, από τη στιγμή που η κατάσταση πήρε μορφή ανεξέλεγκτη, τα μέσα ενημέρωσης που στην πλειοψηφία τους δεν έδιναν μεγάλη σημασία, άρχισαν να ασχολούνται και να προβάλλουν την όλη κατάσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιρροή της εικόνας των διαδηλωτών, είναι δεδομένη.-
Keywords
Τυχαία Θέματα