Κορυφαίος της χρονιάς ο Σπανούλης σύμφωνα με την ιστοσελίδα "eurobasket"

Σε ελληνικά χέρια κατέληξε φέτος ο τίτλος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα με συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα μπάσκετ, "Eurobasket". Μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν οι 300 ανταποκριτές της ιστοσελίδας από όλη την Ευρώπη, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης κέρδισε τον τίτλο του
καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη ευρωπαϊκής διοργάνωσης μέσα στο 2012.

Ο Σπανούλης ψηφίστηκε και στην καλύτερη πεντάδα της εν λόγω κατηγορίας (All-Europe), μαζί με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο πρώτος... εξαργύρωσε την κατάκτηση του τίτλου της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό και ο δεύτερος τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ της ίδιας διοργάνωσης με τον Παναθηναϊκό. Κορυφαίος προπονητής ευρωπαϊκών διοργανώσεων για το 2012 ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Στα 11 χρόνια που το "Eurobasket" διενεργεί ψηφοφορία για τους κορυφαίους, ο τίτλος του κορυφαίου έχει καταλήξει σε ελληνικά χέρια δύο ακόμη φορές. Το 2006 στη θέση του Σπανούλη ήταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ενώ το 2007 ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
Στην κορυφαία πεντάδα παικτών που αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις για το 2012 ψηφίστηκαν επίσης οι Αντρέι Κιριλένκο, Νέναντ Κρστιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και ο Εράζεμ Λόρμπεκ της Μπαρτσελόνα, εκτός των Σπανούλη και Διαμαντίδη. Ο τελευταίος ψηφίστηκε και στην κορυφαία πεντάδα Ευρωπαίων παικτών που αγωνίστηκαν και εκτός Ευρώπης (All-Europeans) μαζί με τον Γάλλο διεθνή Τόνι Πάρκερ (Σαν Αντόνιο Σπερς), Αντρέι Κιριλένκο, Παού (Λος Άντζελες Λέικερς) και Μαρκ Γκασόλ (Μέμφις Γκρίζλις). Κορυφαίος παίκτης της κατηγορίας (All-Europeans) αναδείχτηκε ο φιναλίστ της Ευρωλίγκας το 2012 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Κιριλένκο, το οποίο η αλλαγή του χρόνου βρίσκει πίσω στο ΝΒΑ. Στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα (All-Europe) βρέθηκε o πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάικ Μπατίστ, μαζί με το νυν συμπαίκτη του στη Φενέρ Μπο Μακ Κάλεμπ και τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Μπαρτσελόνα), Ρούντι Φερνάντεθ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιέτουβος Ρίτας/Τορόντο Ράπτορς). Τέλος, στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα "All Europeans" ψηφίστηκαν οι Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός), Αλεξέι Σβεντ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Νικολά Μπατούμ (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς), Σέρχε Ιμπάκα (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) και Νίκολα Πέκοβιτς (Μινεσότα Τίμπεργουλβς).
Keywords
Τυχαία Θέματα