Κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

19:06 29/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από μερικούς μήνες κι ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε ευφορία για τις προοπτικές που ανοίγονταν για την ελληνική οικονομία, ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε συνεργάτες του, τους κάλεσε να κρατούν χαμηλούς τόνους. «Ειμαι αισιόδοξος, αλλά η πορεία ακόμα είναι πολύ δύσκολη και θα υπάρξουν πολλά σκαμπανεβάσματα» είχε τονίσει τότε και λίγο καιρό μετά δικαιώθηκε.

Το « ατύχημα» το οποίο φοβόταν ο πρωθυπουργός έγινε και δεν ήταν άλλο από τον κάκιστο, ουσιαστικό αλλά και επικοινωνιακό, χειρισμό του
κλεισίματος της ΕΡΤ. Ειχε προηγηθεί μια περίοδος έντασης μετά την ανακοίνωση των Ρώσων της Gazprom πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΠΑ, ενώ προβλήματα είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται και στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Παράλληλα, η άφιξη της τρόικας και οι απαιτήσεις τους για νέα μέτρα που έριξαν στο τραπέζι δημιούργησαν ένα νέο κύκλο εντάσεων που τελικά οδήγησε στην κυβερνητική κρίση. Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκάλεσε έκπληξη και δυσφορία στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αμέσως μετά βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο επιλογές. Η μία ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και η άλλη, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσους επιθυμούν τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, να προχωρήσει στο πρόγραμμά του επιταχύνοντας τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Υπέρ της άποψης των πρόωρων εκλογών είχαν ταχθεί αρκετοί από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι και εκτιμούσαν πως η Ν.Δ. θα είχε πολλές πιθανότητες να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό, καταγγέλλοντας προσπάθειες από κατεστημένα για να μην προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Από την άλλη, υπήρχαν και εκείνοι που επεσήμαιναν το διακύβευμα των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι πρόωρες εκλογές θα είχαν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και στην ελληνική οικονομία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιάννης Στουρνάρας που ξεκαθάρισε στον Αντώνη Σαμαρά πως αν η χώρα οδηγούταν σε εκλογές «οι Ευρωπαίοι δεν θα μας ξαναπάρουν ποτέ στα σοβαρά».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ σκεφτεί να προχωρήσει σε εκλογές, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις. Μιλώντας σε συνεργάτες του τόνιζε τις ημέρες της κρίσης πως δεν μπορεί και δεν πρόκειται να διακινδυνέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Από την άλλη, όμως, ήταν αποφασισμένος, σε περίπτωση που οι εκλογές ήταν μονόδρομος, να πολεμήσει για την επόμενη μέρα. Η συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη νέα δικομματική κυβέρνηση και ο ανασχηματισμός λειτούργησαν ευεργετικά για την επόμενη μέρα, με τον Αντώνη Σαμαρά να εκτιμά πλέον πως το παρόν σχήμα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το προηγούμενο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν μάλιστα πως «η παρούσα κυβέρνηση θα είναι πιο ισχυρή και πιο σταθερή καθώς με τη στάση τους οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. δημιουργούσαν εντάσεις και αποσταθεροποιούσαν και τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως οι ισορροπίες είναι λεπτές και πως μέσα στη Ν.Δ. όπως και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετές φωνές που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συγκατοίκηση αυτή. Ο ίδιος, πάντως, μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τη στάση ευθύνης που κράτησε τις τελευταίες μέρες.

Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως δημιούργησε ένα κλίμα ηρεμίας στο πολιτικό σκηνικό και πλέον το ζητούμενο είναι το ίδιο κλίμα να διατηρηθεί και μετά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κατανοήσουν τη στάση που έχει κρατήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες η τρόικα. Με τη χώρα να βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση και το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι ανοιχτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στις τελευταίες επαφές που είχαν στα υπουργεία φρόντισαν να ανοίξουν όλα τα ζητήματα κάνοντας λόγο για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Η αποτυχία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μάλιστα, οδήγησε τον κ. Τόμσεν και τους συνεργάτες του να βγάλουν από το συρτάρι την αποκρατικοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ και την εκκαθάριση της ΕΑΣ προκαλώντας, το λιγότερο, πανικό στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του TAP με τους Αζέρους αλλά και τα εγκαίνια του νέου προβλήτα στον Πειραιά από την COSCO ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυσης της αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένονται εξελίξεις και όσον αφορά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και για τον ΟΛΠ, για τον οποίο έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η COSCO. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες φρόντισε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει στην αξιοποίηση των δικών της ενεργειακών πηγών.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τον ΤΑP αποτελεί δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και με μια επένδυση που θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τόσο κατά τη φάση κατασκευής του έργου όσο και για την υποστήριξη της λειτουργίας του υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας, ανακουφίζοντας έτσι σημαντικό μέρος του πληθυσμού σε μια περιοχή που βιώνει δραματικά το πρόβλημα της ανεργίας.

Συνεργασία με Μέρκελ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Ο Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζει παράλληλα επισκέψεις στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο όπου στις 3 Ιουλίου θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ανγκελα Μέρκελ με τη συμμετοχή 24 ηγετών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς θα πρέπει να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάθηκε στον τομέα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Επιλέγοντας πάντως δύο στελέχη τα οποία έχουν ως πολιτική θεώρηση την ανάγκη αλλαγών στο Δημόσιο, όπως είναι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να βάλει φρένο και να μην προχωρήσει σε όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η χώρα να βγει από το τούνελ της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως κατά τον ανασχηματισμό υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ικανά στελέχη που είχαν δείξει έργο είδαν την πόρτα της εξόδου, θεωρείται δεδομένο όμως πως το επόμενο διάστημα προτίθεται να τα αξιοποιήσει. Μεταξύ αυτών είναι οι κ.κ. Βολουδάκης και Καραγκούνης οι οποίοι βρέθηκαν εκτός έπειτα από συνεχείς καραμπόλες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα