Λ. Πανέτα: Αποκλείει τη στρατιωτική επιλογή προς το παρόν κατά του Ιράν

14:51 1/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν προς το παρόν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του αντιπυραυλικού συστήματος "Σιδηρούς Θόλος", μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ.
"Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες" πριν προσφύγουμε σε μια στρατιωτική
επιλογή, είπε ο Πανέτα αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις και τις διπλωματικές πιέσεις επί του Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Πανέτα επανέλαβε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην "ασφάλεια του Ισραήλ και των κατοίκων του είναι ακλόνητη σαν βράχος". "Είναι μέρος του τομέα ευθύνης μου ως υπουργός Άμυνας να προτείνω ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επιλογής, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει".
"Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι συνιστά προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι", είπε ο Πανέτα.
Ο Εχούντ Μπαράκ επισήμανε από την πλευρά του ότι "είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα" και τόνισε ότι η "τελική απόφαση" για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά της Τεχεράνης ανήκει "μόνο στην ισραηλινή κυβέρνηση".
"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσο προσφεύγουμε στις κυρώσεις και στη διπλωματία, οι Ιρανοί συνεχίζουν καθημερινά να εμπλουτίζουν το απαραίτητο ουράνιο για τα όπλα τους. Σαφώς έχουμε κάτι να χάσουμε αφήνοντας έτσι το χρόνο να χάνεται".
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα συζητήσει αργότερα σήμερα για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.
Νωρίτερα ο Μπαράκ είχε υποδεχτεί τον αρχηγό του Πενταγώνου στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ τονίζοντας πως είναι "πεπεισμένος πως η επίσκεψη θα είναι παραγωγική". "Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και σίγουρα έχουν πολλά να συζητήσουμε", τόνισε.
"Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας είναι πιο ισχυρές και πιο στενές από ποτέ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μέρος της εγγύησης είναι ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα", αναφέρει η ανακοίνωση.
Πριν από την άφιξή του, ο Πανέτα είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει "πιθανά σχέδια επίθεσης" κατά του Ιράν.
"Θα ήταν λάθος να πούμε ότι θα συζητήσουμε για πιθανά σχέδια επίθεσης. Αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις", είχε προσθέσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τομ Ντόνιλον ενημέρωσε τον Νετανιάχου στα μέσα Ιουλίου για ένα σχέδιο των ΗΠΑ σε σχέση με προληπτικά πλήγματα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ισραηλινός εκπρόσωπος διέψευσε το δημοσίευμα.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνοντας τη θέση πο
Keywords
Τυχαία Θέματα