Λιβύη: Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα υπ. συμβούλιο έκτακτης ανάγκης

21:01 7/10/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, ο Αμπού Σαγκούρ, παρουσίασε σήμερα ένα υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης το οποίο αποτελείται από μόλις δέκα υπουργούς, τέσσερις ημέρες μετά την απόρριψη από το Εθνικό Κογκρέσο της αρχικής επιλογής του.
"Θα σας υποβάλω μια κυβέρνηση κρίσης από δέκα υπουργούς, αγνοώντας οποιαδήποτε γεωγραφικά κριτήρια", δήλωσε ο Αμπού Σαγκούρ στα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου.
Την Τετάρτη, οργισμένοι Λίβυοι εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την 27μελή κυβέρνηση
που πρότεινε ο Αμπού Σαγκούρ, την οποία απέρριψε επίσης το Κογκρέσο. Οι διαδηλωτές προέρχονταν κυρίως από περιοχές που δεν εκπροσωπούνταν στο προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης επιλέγηκε στη βάση "της αποδοτικότητας, της αποφασιστικότητας, της ικανότητας να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να δοθεί ώθηση στην οικονομία καθώς επίσης και να τερματιστεί η συγκεντροποίηση της χώρας", ανέφερε ο Αμπού Σεγκούρ στη σύνοδο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Τουλάχιστον τέσσερις από τους υπουργούς είναι από τη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), γενέτειρα της εξέγερσης εναντίον του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πέρυσι. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών Ασούρ Σεουάμπελ και ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Άλι αλ-Χίμπρι.
Ο Αμπού Σαγκούρ θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών μαζί με την πρωθυπουργία, λέγοντας πως υπήρξαν πολλές υποψηφιότητες για το υπουργείο Εξωτερικών αλλά πως δεν μπόρεσε να συναντήσει τους υποψηφίους που βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Τα άλλα χαρτοφυλάκια θα εποπτεύονται από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μοχάμεντ αλ-Χαραμέιν.
Το Κογκρέσο συζητά τους διορισμούς σε κλειστή συνεδρία.
Ο Αμπού Σαγκούρ, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικού Μετώπου της Λιβύης, εξελέγη πρωθυπουργός στις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος πρωθυπουργός είναι πώς θα χειριστεί την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας σε όλη τη χώρα και πώς θα ανοικοδομήσει την κύρια υποδομή της που καταστράφηκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα