Μ. Ντράγκι: Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές από το ΔΝΤ

13:31 23/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγιναν δέκτες διεθνών πιέσεων, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για να τονώσουν τη χειμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά δεν έδειξαν διατεθειμένα να υποκύψουν σε αυτές.
Με ευγενικό αλλά αποφασιστικό τρόπο, τα στελέχη απέρριψαν τη σύσταση του ΔΝΤ
προς την ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιό της κάτω από το 1% και να προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση στις τράπεζες, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο μίας νέας αναζωπύρωσης της κρίσης.
"Ζούμε σε ελεύθερο κόσμο, τις σημειώνουμε, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι καμία συμβουλή του ΔΝΤ δεν έχει συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο (της τράπεζας), τουλάχιστον την πρόσφατη περίοδο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Παρασκευή.
Η αντιπροσωπεία της ΕΚΤ δεν έκανε επίσης κανένα σχόλιο, τουλάχιστον δημόσια, σχετικά με τη νέα υπόδειξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ, ότι η ΕΚΤ έχει να παίξει έναν ρόλο για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να προχωρήσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. "Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας τους τελευταίους μήνες με ένα σημαντικό αριθμό συμβατικών και μη συμβατικών μέτρων που πήραμε", δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ 'Ασμουσεν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η "μπάλα" βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να υλοποιήσουν άλλες μεταρρυθμίσεις για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να δημιουργήσουν ανάπτυξη.
Οικονομολόγοι, που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς, αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2012 και θα παραμείνει σε ήπια ύφεση έως το τρίτο τρίμηνο, καθώς η αδυναμία στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα αντισταθμίζει την ισχυρότερη επίδοση των οικονομιών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα