Μαδαγασκάρη: Τουλάχιστον 72 θύματα από την τροπική καταιγίδα Ιρίνα

14:35 8/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τροπική καταιγίδα Ιρίνα που έπληξε την βόρεια Μαδαγασκάρη στα τέλη Φεβρουαρίου προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 77.911 έχουν εκτοπιστεί, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Η καταιγίδα κατέστρεψε 1.348 σπίτια.

Η Ιρίνα πέρασε από τη χώρα στις 26 και 27 Φεβρουαρίου κι έπληξε κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού.

"Τα θύματα είτε έχουν θαφτεί κάτω από τη
λάσπη ή έχουν παρασυρθεί από τα κύματα", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Μαδαγασκάρης Φάντζα Ρατσιμπαζάφι.

"Πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των κατολισθήσεων. Τα ποτάμια υπερχείλισαν απομονώνοντας πολλά χωριά. Η απομόνωση των πληγεισών περιοχών επηρεάζει την ροή των πληροφοριών. Αυτό επίσης περιπλέκει την διοργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας".

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, μέχρι χθες Τετάρτη η Ιρίνα με ταχύτητα ανέμων σχεδόν 45 κόμβους, εκινείτο προς την Μοζαμβίκη και σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 889 χιλιομέτρων ανατολικά-νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μαπούτο.

"Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κατά μήμος της ανατολικής ακτής της Νότιας Αφρικής και της Μοζαμβίκης θα πρέπει να προσέχουν καθώς η καταιγίδα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα κινείται πίσω προς την κατεύθυνσή τους", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η NASA.

Η Μαδαγασκάρη είναι επιρρεπής στους κυκλώνες και τις τροπικές καταιγίδες, ειδικά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαϊου.

Το 2008, ο κυκλώνας Ιβάν έπληξε τη Μαδαγασκάρη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 80 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι τουλάχιστον 200.000.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο κυκλώνας Τζοβάνα στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 284.
Keywords
Τυχαία Θέματα