Ν. Σαρκοζί: Τέλη Μαρτίου, η απόφαση για την ενίσχυση του ΕΜΣ

16:10 2/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Η ευρωζώνη θα αποφασίσει "στα τέλη του Μαρτίου" αν θα ενισχύσει ή όχι το "τείχος ασφαλείας" της απέναντι στην κρίση χρέους, αλλά ήδη αποφάσισε σήμερα να επιταχύνει την καταβολή των πόρων για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού της στήριξης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, είχε αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες,
με τη Γερμανία να παρουσιάζεται επιφυλακτική όσον αφορά την αύξηση των πόρων του μόνιμου αυτού μηχανισμού στήριξης.

"Για να σας πω την αλήθεια, μιλήσαμε γι' αυτό", δήλωσε ωστόσο ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος κυρίως σε διμερή συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

"Καταλήξαμε με την κα Μέρκελ ότι θα πάρουμε μια απόφαση στα τέλη του Μαρτίου πάνω στο ζήτημα αυτό", προσέθεσε, αναφερόμενος επίσης σε "πρωτοβουλίες" που μπορεί να υπάρξουν, αλλά "όχι απαραίτητα μια σύνοδος κορυφής".

Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες της ευρωζώνης περιορίζονται στην "επιβεβαίωση της δέσμευσής τους να επανεκτιμήσουν την επάρκεια" του τείχους ασφαλείας απέναντι στην κρίση χρέους "ως το τέλος του μήνα".

"Αυτό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια του Μαρτίου", δήλωσε επίσης ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επιβεβαίωσε ότι το πλαφόν του τείχους ασφαλείας θα επανεκτιμηθεί το Μάρτιο, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει "σε επίπεδο Eurogroup", δηλαδή υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι 17 θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τη λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μόλις ο ΕΜΣ καταστεί επιχειρησιακός, προκειμένου να ανέλθουν οι δυνατότητες δανειοδότησης σε περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 500 δισεκατομμυρίων που είναι μόνον για τον ΕΜΣ).

Εν αναμονή της λήψης αποφάσεων, "δέχθηκαν να επιταχύνουν (...) την καταβολή κεφαλαίου για τον ΕΜΣ ξεκινώντας με την καταβολή δύο τμημάτων της συμβολής τους το 2012", επισημαίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύντομη ανακοίνωσή τους.

"Ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των υπολοίπων τμημάτων θα υιοθετηθεί ως το τέλος του μήνα", προσθέτουν.

Αρχικά το κεφάλαιο του ΕΜΣ προβλεπόταν να καταβληθεί σε πέντε τμήματα, ένα κάθε έτος. Αλλά ήδη υπήρχε η δυνατότητα στις χώρες που το επιθυμούν να επιταχύνουν την καταβολή των τμημάτων της συμβολής τους, το οποίο μόλις έκανε η Γαλλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα