Να ξαναφτιάξουμε το κράτος

17:41 1/12/2012 - Πηγή: E-Typos

Θεωρείται περίπου βέβαιο, μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτά, όμως, που σίγουρα θα κρίνουν στην πράξη την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για έξοδο από την κρίση είναι η πορεία της ίδιας της Ελλάδας από εδώ και πέρα και η ικανότητά της να προωθήσει με αποτελεσματικό τρόπο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Αποτελεί,

κατ’ αρχάς, μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να ξαναφτιάξει το κράτος. Να κόψει τις σπατάλες των υπουργείων, των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και να προχωρήσει, επιτέλους, στην κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών, καθώς και των φορέων και υπηρεσιών που είναι χωρίς αντικείμενο. Να καταφέρει αποφασιστικό χτύπημα στη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον πολίτη και να φρενάρει την επιχειρηματικότητα. Και, βεβαίως, να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και να μην επιτρέψει και αυτήν τη φορά οι πελατειακές σχέσεις να υπερισχύσουν του αναγκαίου εξορθολογισμού.

Το δεύτερο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση συνιστούν οι αποκρατικοποιήσεις, που θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τον Προϋπολογισμό, και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα, που θα δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας. Φυσικά, είναι απαραίτητο να δοθούν χρήματα για την αναθέρμανση της αγοράς, αλλά και να ληφθεί μέριμνα ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

Με τους ελέγχους της Τρόικας να είναι πλέον ασφυκτικοί, σε μηνιαία ή και εβδομαδιαία βάση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει όλα αυτά να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Εφόσον δεν προωθηθούν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχει χαθεί το τρένο της ανάπτυξης και θα έχουν μείνει μόνο οι φόροι και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα