ΝΑΤΟ: Για επέμβαση αλά Λιβύη στη Συρία, μας προετοιμάζει το ΝΑΤΟ

11:21 20/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν μεμονωμένα στρατιωτική δράση στη Συρία, αλλά οποιαδήποτε επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας θα ακολουθούσε το πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
(SACEUR), ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης απάντησε "ναι" όταν ερωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας αν ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εξουδετέρωσης των συστημάτων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

Ωστόσο "η Συμμαχία έχει λάβει την απόφαση ότι θα ακολουθήσει το ίδιο πρότυπο με την περίπτωση της Λιβύης, το 2011, όταν το ΝΑΤΟ επενέβη με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη των χωρών της περιοχής και τη συμφωνία των 28 μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.
"Είμαστε έτοιμοι, εάν μας ζητηθεί, να δεσμευθούμε όπως στην περίπτωση της Λιβύης", δήλωσε διευκρινίζοντας ότι στο στάδιο αυτό οι ενέργειες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ διεξάγονται σε εθνική βάση.

Ο μοναδικός ρόλος του ΝΑΤΟ στην συριακή σύρραξη περιορίζεται στην ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου για την αποφυγή αεροπορικής διείσδυσης ή εκτόξευσης πυραύλου από τη Συρία.

"Η κατάσταση στη Συρία πάει από το κακό στο χειρότερο: 70.000 νεκροί, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εκτός της χώρας, πιθανότατα περί τα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο εσωτερικό και δεν διαφαίνεται τέλος σε αυτόν τον θηριώδη εμφύλιο πόλεμο", δήλωσε ο Τζέιμς Σταυρίδης.
Η προσφορά βοήθειας προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις "θα βοηθούσε στην έξοδο από το αδιέξοδο και στην πτώση του καθεστώτος Ασαντ", είπε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική άποψη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χθες ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στη συζήτηση για την παροχή όπλων στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων, που ζητήθηκε από τη Γαλλία και τη Βρετανία, "δεν αφορά το ΝΑΤΟ" και "δεν έχω την πρόθεση να αναμειχθώ κατά οποιονδήποτε τρόπο στις συζητήσεις που διεξάγονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα