Ο Αχ. Νταβούτογλου, την Τετάρτη στην Αθήνα, για εφ' όλης της ύλης συζητήσεις

18:21 6/10/2012 - Πηγή: E-Typos
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών την Τετάρτη. Η έλευση του Τούρκου ΥΠΕΞ συμπίπτει με μια σειρά εξελίξεων τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και σε ένα τεράστιο αποσταθεροποιούμενο πεδίο, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία.
Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, θα εξεταστούν
ο χρόνος και το περιεχομένο της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (G2G), δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας. Ο τόπος έχει αποφασιστεί. Θα γίνει είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Αγκυρα, καθώς η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της διαδικασίας. Εχει ήδη γίνει προεργασία, κυρίως για θέματα χαμηλής πολιτικής (Υγεία, τουρισμό κ.λπ.) προκειμένου να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.
Η εκ νέου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει δείξει σημάδια βελτίωσης της συμπεριφοράς της έναντι της Ελλάδας, αλλά, αντιθέτως, κλιμακώνει σταθερά τις προκλήσεις, όπως και έναντι της Κύπρου. Θα υπάρχει, εξάλλου, το οξύμωρο -πολύ περισσότερο αν η κοινή συνεδρίαση των δύο Υπουργικών Συμβουλίων γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως τον Νοέμβριο- ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., όχι οποιοδήποτε κράτος αλλά η Ελλάδα, να συνεδριάζει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προεδρία, η οποία ασκείται από την Κύπρο. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε διατυπώσει σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου όταν το G2G είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά, τον Μάιο του 2010, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες συνεδριάσεις ενώ η Τουρκία προκαλεί.
Το Κυπριακό,το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα λόγω της τουρκικής στάσης, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης, ουσιαστική εξέλιξη όμως δεν αναμένεται, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο που η Κύπρος ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία οι διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες, ενώ οι κυπριακές προεδρικές εκλογές το 2013 στερούν από τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια τη δυνατότητα να δεσμεύσει τον επόμενο Πρόεδρο με λύση. Η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο, εντωμεταξύ, η οποία εκδηλώνεται με απειλές για διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εγκυμονεί κινδύνους επεισοδίου, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, και με το Ισραήλ, το οποίο έχει αναλάβει την προστασία όχι μόνο των κοιτασμάτων του, αλλά και των εργασιών εξόρυξης κυπριακού αερίου στις οποίες εμπλέκονται εβραϊκές εταιρίες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στην Κύπρο και τους κινδύνους που ενέχει, αλλά το ίδιο ισχύει και για το Αιγαίο, σε σχέση τόσο με τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά όσο και με τις απειλές για την άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από
Keywords
Τυχαία Θέματα