Ο δήμαρχος Οινουσσών και το σχέδιο για τη χώρα

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν ειρωνευτεί τις προτροπές του δημάρχου Οινουσσών προς τους κατοίκους του νησιού να «είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι, ξυρισμένοι και καθαροί» εν όψει της άφιξης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Εγνούσσας.
Πράγματι, δεν χρειάζονται συστάσεις για αυτονόητα πράγματα, όπως η ατομική υγιεινή, όμως, με την ανακοίνωσή του αυτή ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού ουσιαστικά εξέφραζε την αγωνία του για το αποτέλεσμα της επίσκεψης των εκατοντάδων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου. Ο δήμαρχος ήξερε ότι εάν οι επισκέπτες έμεναν ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία και
την παραμονή τους στο νησί, τότε οι Οινούσσες θα έμπαιναν στο ετήσιο πρόγραμμα της εταιρίας και πολύ απλά το οικονομικό πρόβλημα των κατοίκων (που για πολλούς φτάνει στο όριο της επιβίωσης) θα μπορούσε να λυθεί οριστικά.
Δεν είναι όμως μόνο οι Οινούσσες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά έδεσε στην Αιδηψό κρουαζιερόπλοιο με Ρώσους και Κύπριους επιβάτες. Η δημοτική αρχή της γραφικής λουτρόπολης υποδέχθηκε με τιμές το πλήρωμα και τους τουρίστες γνωρίζοντας ότι μετά τις περικοπές στα εισιτήρια του κοινωνικού τουρισμού, η τοπική οικονομία δεν θα ανακάμψει εάν δεν πιάσουν λιμάνι ορισμένα από τα κρουαζιερόπλοια που κατευθύνονται στην κοντινή Σκιάθο.
Φέτος, ο τουρισμός πήρε μια βαθιά ανάσα από την εκρηκτική αύξηση στην κίνηση των κρουαζιερόπλοιων. Στον Πειραιά υπολογίζεται ότι έως το τέλος του χρόνου οι επιβάτες τράνζιτ θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια, στην Κέρκυρα το 1,2 εκατομμύριο, στη Σαντορίνη και το Κατάκολο το 1,1 εκατ. και στη Μύκονο τις 900.000. Και όλα αυτά επειδή έγινε το αυτονόητο. Απελευθερώθηκε η αγορά των κρουαζιερόπλοιων και τα καράβια μπορούν να δένουν σε ένα λιμάνι χωρίς περιττές γραφειοκρατίες.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται τέτοιου είδους διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλεψη ώστε τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών που ανεβοκατεβαίνουν στα λιμάνια να μάθουν (και να αγοράζουν) τα αγροτικά προϊόντα, να μένουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση στα μουσεία, τα εστιατόρια και τις τουριστικές μονάδες, να ισχυροποιήσουν εν τέλει το όνομα της Ελλάδας.
Αυτό είναι το σχέδιο που λείπει από την Ελλάδα και γι’ αυτό ορισμένοι γελούσαν με τις προτροπές του δημάρχου Οινουσσών για την καθαριότητα των κατοίκων, αντί να σοβαρευτούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα