Ο δρόμος για την ανάπτυξη

19:36 15/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, την πρώτη μετά τις συνομιλίες με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει το όραμά του για την Ελλάδα. Δείχνει ότι πρώτος ο ίδιος γνωρίζει παρά πολύ καλά τη δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν οι Ελληνες πολίτες που υποβάλλονται σε αιματηρές οικονομικές θυσίες την τελευταία τριετία. Γι’ αυτό και η βεβαιότητα που δεν διστάζει
να εκφράσει ότι η χώρα μας θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κοινωνία που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της.
Η προοπτική που δίνει ο πρωθυπουργός στη χώρα και τους πολίτες της με το πρόγραμμα που αναλύει στη συνέντευξή του αποπνέει αισιοδοξία για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή το πρόγραμμα προβλέπει όλα όσα θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει ανάκαμψη. Και, δεύτερον, γιατί το πανευρωπαϊκό αίτημα για χαλάρωση της πολιτικής σκληρής λιτότητας διαμορφώνει ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον για την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Η πρόταση του πρωθυπουργού για την έξοδο από την κρίση εστιάζεται στο πολύπτυχο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την αξιοκρατία, την ισονομία, την αποκατάσταση των αδικιών και τη διάχυση των ευκαιριών σε όλους τους πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι όλα αυτά προϋποθέτουν πως η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη από τις διαβεβαιώσεις ότι οι παραπάνω φιλόδοξοι στόχοι είναι εφικτό να υλοποιηθούν.
Εφόσον προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις και προσελκυστούν νέες επενδύσεις, εφόσον εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και περιοριστούν δραστικά η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και η ανεργία, είναι βέβαιο ότι το στοίχημα της ανάκαμψης θα έχει κερδηθεί. Θα πρέπει, όμως, και οι υπουργοί να αρχίσουν να κινούνται στους ίδιους ταχείς ρυθμούς με τον πρωθυπουργό και να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να προωθήσουν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τις πολιτικές που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα