Οι "δαίμονες της ΕΛ.ΑΣ.": Οι 4 πιο διάσημοι φυγάδες που κυνηγά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

19:26 12/4/2014 - Πηγή: E-Typos


Κυκλοφορούν ελεύθεροι, έχουν… πλούσια εμπειρία στο πώς να επιβιώνουν σε καθεστώς παρανομίας, φέρουν βαρύ οπλισμό και περιμένουν -σύμφωνα με την Αστυνομία- την κατάλληλη στιγμή για την επανεμφάνισή τους.

Ο λόγος για τους τέσσερις «δαίμονες» της ΕΛ.ΑΣ.: τον Νίκο Μαζιώτη, τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Κώστα Σακκά.

Πρόκειται με βάση τις αναφορές των αρμόδιων αξιωματικών για «πυρήνες» που όσο κυκλοφορούν ελεύθεροι ο «κόκκινος» συναγερμός για τις διωκτικές αρχές δεν πρόκειται να λήξει.
Και αυτό γιατί θεωρείται ότι είναι οι μόνοι που, είτε μεμονωμένα
είτε σε συνεργασία μεταξύ τους, έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να πλήξουν υψηλούς στόχους, ακόμα και καλά φυλασσόμενους. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέτρα ασφαλείας σε πολιτικούς και δικαστικούς στόχους που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υποθέσεις τρομοκρατίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, πιο ενισχυμένα από ποτέ.

Ενδεικτικό είναι ότι οι δρόμοι γύρω από τις οικίες νυν και πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θυμίζουν «φρούρια». Φυλάσσονται με στατικές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και με ισχυρή παρουσία ανδρών της Ασφάλειας με πολιτικά που προχωρούν καθημερινά σε ελέγχους και αναγνωρίσεις στοιχείων περαστικών.

Για τον καθένα από τους τέσσερις «δαίμονες» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστά κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, επιφορτισμένα αποκλειστικά με τη σύλληψή τους. Ολοι τους έχουν τη δική τους ομάδα υποστήριξης που τους παρέχει στέγη και χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ η συνεργασία μεταξύ των κλιμακίων της Αστυνομίας εστιάζεται στην εύρεση στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους και σε ποιο επίπεδο.

Για να εντοπίσουν την άκρη του νήματος, αναζητούν ίχνη τους σε ληστείες που εκτιμάται ότι έχουν γίνει για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου», αλλά και σε αγοραπωλησίες όπλων με προμηθευτές ποινικούς.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ: Μεγάλη ρευστότητα και δύναμη πυρός

Οι Αρχές τον συνδέουν με ομάδα που προσπάθησε να αποκτήσει ρουκετοβόλα RPG από εμπόρους όπλων

Ο 43χρονος αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα» φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, όλο αυτό το διάστημα της εξαφάνισής του να έχει συμμετάσχει σε ληστείες τραπεζών στην περιφέρεια με λεία δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του, καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, η ομάδα Μαζιώτη χρειάζεται χρήματα για την αγορά οπλισμού. Ο 43χρονος φέρεται να είναι ο ένας από τους πέντε ενόπλους που εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο τον Αύγουστο του 2013 αφαιρώντας συνολικά 420.000 ευρώ.
Μόλις ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος και λήστεψε με τη βοήθεια συνεργού του ξανά υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα Τροιζηνίας με λεία περίπου 110.000 ευρώ. Συνολικά στο «ταμείο» των τρομοκρατών υπολογίζεται ότι έχουν μπει από ληστείες τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερα από 1.000.000 ευρώ.
Υστερα από τα στοιχεία αυτά, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι η ομάδα Μαζιώτη έχει ρευστότητα που της λύνει τα χέρια. Η Αντιτρομοκρατική είχε πληροφορίες προ μηνών για την πρόθεση ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία να αγοράσουν ρουκετοβόλα τύπου RPG από ποινικούς-εμπόρους όπλων.
Δεν αποκλείεται ο αποδέκτης των RPG να ήταν κάποιο μέλος της οργάνωσης Μαζιώτη. Η Αντιτρομοκρατική έκανε εκτιμήσεις που συνέδεαν τον αρχηγό του «Επαναστατικού Αγώνα» με τη νέα τρομοκρατική οργάνωση «ΟΛΑ» («Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»), η οποία πυροβόλησε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού τον Φεβρουάριο του 2013. Για το συγκεκριμένο χτύπημα υπήρχαν μαρτυρίες που έλεγαν ότι οι δράστες επιχείρησαν να ρίξουν με ρουκετοβόλο, αλλά δεν τα κατάφεραν για άγνωστο λόγο.
Ο ίδιος ο Μαζιώτης αρνείται με επιστολή που έστειλε στο Διαδίκτυο ότι βρίσκεται πίσω από την «ΟΛΑ». Δίπλα του βρίσκεται η σύντροφός του Πόλα Ρούπα, επίσης καταζητούμενη. Το ζευγάρι είναι ελεύθερο από το καλοκαίρι του 2012 όταν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί. Αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης της 18μηνης προφυλάκισής τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ: Ο νούμερο ένα καταζητούμενος

«Εχει γίνει αγνώριστος. Εχει αλλάξει το πρόσωπό του με επεμβάσεις ή με άλλον τρόπο προκειμένου ακόμα και αυτοί που ξέρουν καλά τη φυσιογνωμία του να μην τον αναγνωρίζουν»

Ο επικηρυγμένος με 1.000.000 ευρώ Βασίλης Παλαιοκώστας θεωρείται ο νούμερο ένα καταζητούμενος των διωκτικών αρχών. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν βέβαιο ότι η σημερινή εμφάνιση του περιβόητου φυγά δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του παρελθόντος.
«Ο Παλαιοκώστας έχει γίνει αγνώριστος. Εχει αλλάξει το πρόσωπό του με επεμβάσεις ή με άλλον τρόπο προκειμένου ακόμα και αυτοί που ξέρουν καλά τη φυσιογνωμία του να μην τον αναγνωρίζουν. Μπορεί, επίσης, να έχει κάνει εμφύτευση μαλλιών. Αυτό το έχουμε καταλάβει, μεταξύ άλλων, από εικόνες που έχουμε συλλέξει από κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν τις κινήσεις του», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αρμόδια πηγή της ΕΛ.ΑΣ.
Αυτό που φοβίζει περισσότερο τις Αρχές είναι η σχέση Παλαιοκώστα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτύπωμά του είχε βρεθεί πάνω σε υπόλειμμα της βόμβας που εξερράγη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με θύμα τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε συνεργαστεί το 2008 για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά, ενώ η σύνδεσή του με το χώρο αυτό φέρεται να έγινε κατά το διάστημα της παραμονής του στη φυλακή.
Τελευταία φορά, ύστερα από την απόδρασή του, που οι αστυνομικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Παλαιοκώστα ήταν τον Φεβρουάριο του 2012. Επέβαινε σε ακριβό αυτοκίνητο μάρκας Audi που δεν σταμάτησε σε μπλόκο της Αστυνομίας στον οδικό άξονα Λιβαδειάς-Αράχοβας. Οι επιβαίνοντες, προκειμένου να διαφύγουν, πυροβόλησαν με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών τραυματίζοντας έναν από τους αυτούς.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΣ: Κρύβεται στην Αττική και ανασυντάσσεται

Θα χτυπήσει όταν πιστέψει ότι είναι έτοιμος. Πιθανόν αρχικά σε στόχο που να μην είναι υψηλού ρίσκου

«Εχουμε πόλεμο… Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι», έγραφε ο Χριστόδουλος Ξηρός στην επιστολή που δημοσίευσε μετά την παραβίαση της άδειάς του από τις φυλακές Κορυδαλλού την 1η Ιανουαρίου 2014.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το μέλος της «17 Νοέμβρη» βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και κρύβεται στην Αττική. «Εχει δίπλα του μία ομάδα υποστήριξης, η οποία ήξερε για τα σχέδια Ξηρού πολύ πριν ο τελευταίος φύγει από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η αναγνωρισιμότητά του δεν του επιτρέπει να κινείται χωρίς να είναι καλά μεταμφιεσμένος. Ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και θα χτυπήσει όταν πιστέψει ότι είναι έτοιμος. Πιθανόν αρχικά σε στόχο που να μην είναι υψηλού ρίσκου», λέει αστυνομική πηγή.
Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχουν μπει οι σχέσεις του με ασύλληπτα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Χριστόδουλους είχε άριστες σχέσεις με τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. Ετσι, η υποστηρικτική του ομάδα εκτός φυλακής δεν αποκλείεται από τους αστυνομικούς να σχετίζεται με τους «Πυρήνες».
Το μέλος της «17 Νοέμβρη» θέλει να γίνει σύμβολο της νέας γενιάς τρομοκρατών και να λειτουργήσει συσπειρωτικά ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις παλιές και τις νέες τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΑΣ: Καλεί σε «κοινωνική επανάσταση» από το Διαδίκτυο

Οι Αρχές ερμηνεύουν την εξαφάνισή του ως «επιλογή για επιστροφή στην τρομοκρατική δράση»

Η απόφασή του να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και να εξαφανιστεί ερμηνεύεται από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής ως «επιλογή του να επιστρέψει στην τρομοκρατική δράση».
Ο Κώστας Σακκάς δεν παρουσιάστηκε, όπως προβλεπόταν, στις 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων και έκτοτε καταζητείται. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο 30χρονος παρακολουθείτο διακριτικά πριν από την εξαφάνισή του αλλά κατάφερε να διαφύγει την προσοχή των αστυνομικών.
Είχε συλληφθεί το 2010 έξω από γιάφκα της οδού Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, όπου σε τσάντα που είχε πάνω του μετέφερε οπλισμό.
Η Αστυνομία τον συνδέει με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι αποτύπωμά του έχει βρεθεί στη γιάφκα της οργάνωσης στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Αποτυπώματά του έχουν βρεθεί, επίσης, σε κρησφύγετο της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά, όπου βρέθηκαν 50 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται ότι είναι μέλος των «Πυρηνών».
Στη φυλακή έκατσε μέχρι τον Ιούλιο του 2013, όταν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ύστερα από 38 μέρες απεργίας πείνας και πολλούς μήνες προφυλάκισης χωρίς διεξαγωγή δίκης. Η τελευταία του εμφάνιση -υπό καθεστώς παρανομίας- έγινε στις 17 Φεβρουαρίου μέσω επιστολής σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ο Σακκάς καλεί σε «κοινωνική επανάσταση» και επιτίθεται κατά των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντάς τους «κοράκια» και «δεκανίκια του συστήματος».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
υπηρεσια, 25η μαρτιου, rpg, τραπεζες, νέα, συγκεκριμένο, καλοκαιρι, εμφάνιση, audi, δραση, πειραιας, anfo, απεργια, απεργια οσε, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, συλληψεις, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, βασεις 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, μαζιωτης, αστυνομικο τμημα, ξανα, αστυνομια, αυτοκινητο, εικονες, ιχνη, σημερινη, σμυρνη, audi, rpg, αγορα, αττικη, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γραφεια, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, διαδικτυο, εγινε, ευρω, υπαρχει, εμμεσα, εμφυτευση μαλλιων, εμφάνιση, υπηρχαν, καμερες, κιλα, ληστειες, λογο, μεθανα, μεμονωμενα, μηνες, μπλοκο, νεα σμυρνη, νικο, ξηρος, ομαδα, πηγη, συγκεκριμένο, συλληψη, σχεδια, τμημα, συγγρου, φυλακη, φορα, χαλανδρι, χριστοδουλος, αγνωστο, anfo, φυλακες, υπουργειο, κομματι, κωστας, μια φορα, πηγες, πληροφοριες, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα