Οι επενδυτές ανακαλύπτουν ξανά την ελληνική οικονομία

20:18 11/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το «ξέφωτο» αισιοδοξίας και να εφαρμόσει πρόγραμμα δράσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Η ΕΙΔΗΣΗ ότι τα περιβόητα «σπρεντ» των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στις 830 μονάδες, από 2.700 που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, για πολλούς θεωρήθηκε ως ένα στοιχείο που αφορά στις αγορές αλλά όχι στην πραγματική οικονομία. Ομως δεν είναι έτσι. Ολοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στις δαγκάνες του Μνημονίου επειδή
τα σπρεντ είχαν ξεφύγει στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα. Και τότε «εικονική» ήταν η εκτίναξη των επιτοκίων, όμως προκάλεσε δραματικές αλλαγές στην οικονομία και τη ζωή μας.

Η «ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ» της χώρας από τους διεθνείς επενδυτές έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας και επομένως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού είναι μια θετική εξέλιξη για όλους. Το «ρίσκο» για επενδύσεις στην Ελλάδα μειώνεται και δημιουργούνται συνθήκες ενίσχυσης της ρευστότητας, η έλλειψη της οποίας έχει γονατίσει ακόμη και υγιείς επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΚΤΟΣ όμως από τα σπρεντ, είχαμε και μια άλλη είδηση που μάλλον πέρασε στα «ψιλά» της επικαιρότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ, βγήκαν στις διεθνείς αγορές εκδίδοντας ομόλογα τα οποία παρουσίασαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επιχειρήσεις αυτές δανείσθηκαν με επιτόκιο σχετικά υψηλό (γύρω στο 8%), όμως έσπασαν το φράγμα της απομόνωσης στις διεθνείς αγορές, πείθοντας επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους σε μια χώρα, για την οποία πέρυσι πολλοί αμφέβαλλαν ότι σήμερα θα ήταν στη ζώνη του ευρώ.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της εμπιστοσύνης επανέρχεται και αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που απαιτεί φρέσκα ιδιωτικά κεφάλαια. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, παρά την υστέρηση εσόδων, ο Προϋπολογισμός στο τετράμηνο κινείται εντός στόχων και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί στο τέλος του έτους να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ανάψει το πράσινο φως για νέο κούρεμα στο χρέος του δημόσιου τομέα.

ΩΣΤΟΣΟ, η βελτίωση του κλίματος στις αγορές, αν και αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη, δεν είναι ικανή για να πάρει η οικονομία στροφές. Τώρα απαιτείται η εφαρμογή προγράμματος δράσης για προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο λιγότερο ανακατεύεται το κράτος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να πετύχει μια επένδυση. Η Ελλάδα κρύβει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι τιμές έχουν πέσει αλλά οι κρυμμένες αξίες παραμένουν υψηλές. Για να υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και όχι αθροιστικό, η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει αναπτυξιακές κατευθύνσεις άμεσης δράσης.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ακούμε για άνοιγμα επαγγελμάτων, όμως παραμένει ακόμη κλειστή η πιο σημαντική αγορά για την ελληνική οικονομία, αυτή της διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται με βάση πραγματικά εισοδήματα και όχι τεκμαρτά. Με αυτό τον τρόπο θα περιορισθούν τα κόλπα των μεσαζόντων, θα μειωθούν οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές, ενώ οι επιστροφές ΦΠΑ θα δίδονται για πραγματικές και όχι εικονικές συναλλαγές.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε φάση εσωστρέφειας αδυνατώντας να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Το πάθημα της Κύπρου έδειξε στον κ. Τσίπρα ότι η θεωρία του για «έξοδο από το Μνημόνιο εντός του ευρώ» δεν στέκει. Επιπλέον, η εχθρική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε προσπάθεια αποκρατικοποίησης θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό περιθώριο, την ώρα που ο πρωθυπουργός ξεκινά διεθνή μαραθώνιο για την προσέλκυση κεφαλαίων.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ έλλειμμα του κ. Τσίπρα δίνει στον κ. Σαμαρά την ευχέρεια να προχωρήσει τα επόμενα μεγάλα βήματα, που είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η μείωση της φορολογίας σε ακίνητη περιουσία και εστίαση και η μετάβαση της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

Διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Keywords
Τυχαία Θέματα