Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ για την Έκθεση Προόδου της πΓΔΜ

15:45 14/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, το οποίο κάνει λόγο για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παρά τις θετικές αναφορές σε πολλά ελληνικά αιτήματα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και της αρχής καλής γειτονίας που πρέπει να σέβεται κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος δεν είναι ισορροπημένο, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις
ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί μια απλή διμερή διαφορά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα. Είναι η προπαγάνδα και η προσπάθεια εξαρχαϊσμού των προβλημάτων. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα στη πραγματική ιστορία και τη λογική".

"Όσοι ισχυρίζονται ότι στο όνομα της σταθερότητας θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το ζήτημα, όταν στη χώρα αυτή εκπαιδεύονται νέοι άνθρωποι σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που υπάρχει, κάνουν μεγάλος λάθος".

Απαντώντας μάλιστα σε υπαινιγμό ξένου ευρωβουλευτή για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η κα Γιαννάκου κατέστησε σαφές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει πρώτα αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Άλλωστε όπως τόνισε, το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο της ΕΕ που θα κληθεί να αποφασίσει επί του θέματος παραμένει το Συμβούλιο.

Στο τέλος της παρέμβασής της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ απευθυνόμενη προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ανέφερε τα εξής: "Αντί να ενθαρρύνετε μια απίστευτη προπαγάνδα που προέρχεται από το παλιό καθεστώς και τα τότε σχέδια του, θα πρέπει να πείτε επιτέλους σε αυτή τη χώρα το τί πρέπει να κάνει εάν θέλει να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με τις άλλες χώρες".
Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ για το 2011, με την οποία ζητείται η άμεση έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χωρίς τη ρητή προϋπόθεση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Με το ψήφισμα, απευθύνεται έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εν λόγω χώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ εκφράζεται η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου για το γεγονός ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα