Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο: Οι θέσεις, οι επιδιώξεις, οι στόχοι τους

01:01 13/5/2012 - Πηγή: E-Typos

Το μεσημέρι στις 12, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρχικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας που εκδόθηκε πριν από λίγο, με τους τρεις αρχηγούς και έλαβαν τις διερευνητικές εντολές, δηλαδή τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα

και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Π. Καμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον πρόερο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι ο πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαίου.

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών και οι επιδιώξεις τους

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ισχυρή διαπραγμάτευση

Να εξαντλήσει όσα περιθώρια υπάρχουν για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το βλέμμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα πει ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο και ότι μία κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, λόγω ευρύτερης κοινωνικής βάσης, θα είναι πιο ισχυρή και θα μπορέσει να κάνει καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, εθνική διαπραγμάτευση του Μνημονίου και να πετύχει ουσιαστικές αλλαγές. Αυτή, άλλωστε, αναμένεται να πει ο κ. Σαμαράς, ήταν η εντολή του ελληνικού λαού μία εβδομάδα πριν. Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και διαπραγμάτευση για ουσιαστικές αλλαγές στο Μνημόνιο. Και θα τονίσει πως οι επαναληπτικές εκλογές, εφόσον δεν αποφευχθούν τελικά, δεν θα είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στις μνημονιακές και τις αντιμνημoνιακές δυνάμεις αλλά μία αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη και τις δυνάμεις που για κομματικές σκοπιμότητες διακινδυνεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στη στρατηγική επαναληπτικών εκλογών, όπως κάνει από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου μετατρέποντας ακόμα και τη διερευνητική εντολή σε προεκλογική εκστρατεία, τότε η πίεση Σαμαρά θα μεταφερθεί προς τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη με τα ίδια ισχυρά επιχειρήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταστήσει σαφές ότι αυτή του η θέση αποτελεί μία εθνική θέση, η οποία όμως αν δεν γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο, θα μετατραπεί στο βασικότερο διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών, τις οποίες όπως αναμένεται να τονίσει δεν φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Συγγρού βρίσκεται ήδη σε προεκλογική διάταξη, σε περίπτωση που λόγω της στάσ

Keywords
Τυχαία Θέματα