Οι τρεις "μνηστήρες" για τον Αστέρα: Περί τα 260 εκ. προσδοκά να εισπράξει η ηκυβέρνηση



Από τις προτάσεις που προκρίθηκαν, η μία ξεπέρασε την αποτίμηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων και θα

λειτουργήσει ως «πήχυς» για την πλειοδοτική διαδικασία

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το τελικό τίμημα θα διαμορφωθεί πάνω από τη χρηματιστηριακή τιμή της Αστήρ Παλλάς (περίπου 260 εκατ. ευρώ)



Με την πρόκριση τριών εκ των τεσσάρων «μνηστήρων» του Αστέρα Βουλιαγμένης και της έκτασης Μικρό Καβούρι στην τρίτη και τελική φάση του σχετικού διαγωνισμού, η Εθνική Τράπεζα
(ΕΤΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δρομολόγησαν προχθές το απόγευμα την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης εξαγοράς ξενοδοχειακού ακινήτου στην Ελλάδα.
Οπως ανακοίνωσαν η ΕΤΕ και το ΤΑΙΠΕΔ, την Παρασκευή αποσφραγίστηκαν οι τέσσερις οικονομικές προσφορές που υποβλήθηκαν και, σύμφωνα με τη διαδικασία, αποκλείσθηκε η προσφορά με το χαμηλότερο τίμημα. Οι τρεις εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν βελτιωμένη προσφορά εντός της εβδομάδας, ώστε να πέσει η αυλαία του διαγωνισμού με μια μορφή πλειοδοτικής διαδικασίας.
Η ΕΤΕ και το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανακοίνωσαν τον υποψήφιο επενδυτή που αποκλείστηκε από τον τρίτο γύρο του διαγωνισμού ούτε το ύψος των προσφορών που κατατέθηκαν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τρεις υψηλότερες προσφορές ξεπέρασε την αποτίμηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων και συνεπώς θα λειτουργήσει ως «πήχυς» για την πλειοδοτική διαδικασία. Δηλαδή, οι τρεις «μνηστήρες» θα πρέπει να υποβάλουν τις προσεχείς ημέρες βελτιωμένη προσφορά, η οποία θα είναι υψηλότερη από την καλύτερη δεσμευτική προσφορά της περασμένης εβδομάδας.
Ο Αστέρας είναι ένα από τα σημαντικότερα projects του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αποτελεί «καθρέφτη» της δυναμικής της αγοράς (τουριστικών) ακινήτων. Η αίσια έκβασή του θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το τελικό τίμημα (το οποίο θα κατανεμηθεί κατά 80% στην ΕΤΕ και 20% στο ΤΑΙΠΕΔ) θα διαμορφωθεί πάνω από τη χρηματιστηριακή τιμή της Αστήρ Παλλάς (περίπου 260 εκατ. ευρώ), γιατί ο ανάδοχος θα αναλάβει, πέρα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης και παρακείμενης έκτασης. Επιπροσθέτως, θεωρείται ιδιαιτέρως θετικό ότι η αξιοποίηση του Αστέρα βαίνει προς ολοκλήρωση σε μια περίοδο που έχουν καλλιεργηθεί θετικές προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας την προσεχή διετία.

Οι διεκδικητές
Το πλάνο αξιοποίησης του Αστέρα και της έκτασης Μικρό Καβούρι κέντρισε αρχικά το ενδιαφέρον 15 υποψήφιων επενδυτών, εκ των οποίων 13 πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι 4 από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα προχώρησαν στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Πρόκειται για τα ακόλουθα:

1. Τη σύμπραξη της αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας Colony Capital με την Dolphin Capital Investors των Μίλτου Καμπουρίδη και Πιερ Χαραλαμπίδη. Η Colony Capital, με επικεφαλής τον Τόμας Μπάρακ, διαχειρίζεται επενδύσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων σε ακίνητα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική και την Ασία. Στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπως το «Χίλτον» του Λας Βέγκας, αλλά και συμμετοχές σε μεγάλες εταιρίες, όπως η Carrefour. Η Dolphin Capital έχει δώσει το «παρών» σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ (sale and leaseback 28 κτιρίων του Δημοσίου) και μεγαλύτερος μέτοχός της είναι το αμερικανικό hedge fund Third Point του Ντάνιελ Λεμπ, που είχε διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ, ενώ μετέχει στην ενεργειακή εταιρία Energean Oil (πετρέλαια Καβάλας).

2. Το Jermyn Street Real Estate Fund, το οποίο διαχειρίζεται το αραβικών συμφερόντων fund AGC Jermyn Street IV. Διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι και τη Βηρυτό και διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 2 δισ. δολαρίων, με έμφαση στο real estate. Παλαιότερα είχε διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περίπου 14 δισ. δολαρίων της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation). Πέρυσι κοινοπραξία στην οποία μετείχε η AGC επένδυσε 625 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΟΑΟ Enel OGK-5, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει στο ρωσικό ενεργειακό τομέα.

3. Τη Lamda Erga Anaptyxis του Ομίλου Λάτση, ο οποίος έχει δώσει ισχυρό «παρών» σε αρκετούς διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτός για το πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι, όπου αναδείχθηκε νικητής, και ο εν εξελίξει διαγωνισμός για το Ελληνικό.

4. Την Plepi Holdings, επενδυτικό σχήμα στο οποίο μετέχουν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και ο Ομιλος Olayan. Η ΤΕΜΕΣ είναι γνωστή από τη μεγάλη επένδυση στο ξενοδοχείο «Costa Navarino» και τη ναυτιλιακή Costa Mare, ενώ ο όμιλος του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου Καλέντ Ολαγιάν δεν επενδύει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η Olayan Investments Company Establishment διαθέτει υποκατάστημα στην Αθήνα από τη δεκαετία του 1970 και στην πορεία απέκτησε στρατηγική συμμετοχή σε μεγάλες εταιρίες, όπως η Chipita και η Coca-Cola 3E. Παράλληλα, αποτελεί επενδυτή διεθνούς εμβέλειας, με στρατηγικές συμμετοχές σε σημαντικές εταιρίες (π.χ. Coca-Cola Bottling Company, Morgan Stanley και Credit Suisse).

Τα σχέδια αξιοποίησης

Ο Αστέρας εκτείνεται σε 304,4 στρέμματα, εκ των οποίων τα 192,6 ανήκουν στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Στα υπόλοιπα 111,8 στρέμματα η ψιλή κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και η επικαρπία στην Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2029.
Η συνολική οικοδομήσιμη έκταση φθάνει τα 56.000 τ.μ. και στην επιφάνεια αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστον μία ξενοδοχειακή μονάδα (σήμερα υπάρχουν τα συγκροτήματα «Arion» και «Ναυσικά-Westin» και το εγκαταλελειμμένο «Αφροδίτη»), ενώ θα μπορούν να κατασκευαστούν πολυτελείς τουριστικές κατοικίες. Η κατασκευή των εν λόγω κατοικιών θα γίνει είτε αφού κατεδαφιστούν υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είτε αναβαθμίζοντας και μετατρέποντας τμήμα των σημερινών εγκαταστάσεων σε κατοικίες.
Επίσης, η Αστήρ Παλλάς έχει ενοικιάσει ως το 2052 την όμορη μαρίνα της Βουλιαγμένης και διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα έως το 2022.
Ο πλειοδότης θα καταβάλει μικρή προκαταβολή και θα δώσει τα σχέδιά του για την περιοχή, ώστε να εγκριθούν με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ). Το τίμημα θα καταβληθεί μετά την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο ή Μάρτιο, ώστε ο πλειοδότης να παραλάβει το ακίνητο μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα