Ολλανδία: Ο Μ. Ρούτε, υποβάλει σήμερα την παραίτησή του

15:01 23/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε θα υποβάλει την παραίτηση της κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ηγείται μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον κοινοβουλευτικό του σύμμαχο, το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα Βεατρίκη στις 15.00 ώρα Ελλάδος για να την ενημερώσει για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε
το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες. Σ
τόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013. Ωστόσο ο Βίλντερς αρνήθηκε να συμφωνήσει με δέσμη μέτρων τα οποία θα περιόριζαν, όπως είπε, την καταναλωτική ισχύ των Ολλανδών.
Το ισλαμοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Βίλντερς παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση εξασφάλίζοντάς της πλειοψηφία 76 εδρών στο 150μελές ολλανδικό κοινοβούλιο, μέχρι την ανεξαρτητοποίηση στις 21 Μαρτίου ενός βουλευτή του PVV.
Keywords
Τυχαία Θέματα