ΟΣΕΚΑ: Εκροές ύψους 15 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο στην ΕΕ

Εκροές ύψους 15 δισ. ευρώ παρουσίασαν το Σεπτέμβριο οι συλλογικές επενδύσεις (ΟΣΕΚΑ) στην ΕΕ, σε σχέση με τις εισροές των 15 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

Η μεταστροφή των καθαρών πωλήσεων οφείλεται στις υψηλές εκροές των αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΚ) Χρηματαγοράς.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν αυξημένες πωλήσεις το Σεπτέμβριο ύψους 9 δισ. ευρώ, Οι καθαρές πωλήσεις
των Μετοχικών ΑΚ αυξήθηκαν στα 14 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα. Τα Ομολογιακά ΑΚ κατέγραψαν εκροές ύψους 9 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ του Αυγούστου. Οι καθαρές πωλήσεις των Μικτών ΑΚ αυξήθηκαν στα 5 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

Τα ΑΚ Χρηματαγοράς κατέγραψαν εκροές ύψους 24 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εισροές των 15 δισ. ευρώ του Αυγούστου. Οι υψηλές εκροές του Σεπτεμβρίου αντικατοπτρίζουν το κυκλικό μοτίβο ροών των κεφαλαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας στο τέλος κάθε τριμήνου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν στα 17 δισ.ευρώ το Σεπτέμβριο σε σχέση με τα 9 δισ. ευρώ του Αυγούστου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία) και τα οποία κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 16 δισ.ευρώ σε σχέση με τα 5 δισ. ευρώ εισροών του προηγούμενου μήνα.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ διαμορφώθηκε στα 6.753 δισ.ευρώ, παρουσιάζοντας μηνιαία αύξηση 1,6%. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε αύξηση ύψους 1,5% και ανήλθε στα 2.718 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα. Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ και των μη-ΟΣΕΚΑ έφθασε τα 9.471 δισ.ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα