Ουκρανία: "Σε αδιέξοδο" οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

18:15 14/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχθηκε σήμερα ότι "βρίσκονται σε αδιέξοδο" οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει με το ΔΝΤ για το δανειακό πρόγραμμά του, συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων, το οποίο έχει ανασταλεί εδώ και ένα χρόνο.

Με το ΔΝΤ "βρισκόμαστε σε αδιέξοδο", παραδέχθηκε μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο Ιντερφάξ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Τσιγκίπκο, ένας από τους βασικούς συντελεστές από πλευράς Ουκρανίας
στη διαπραγμάτευση.

Το ΔΝΤ συναρτά την επανέναρξη του δανειακού προγράμματός του με την ανατίμηση στην Ουκρανία στα οικιακά τιμολόγια παροχής φυσικού αερίου της κρατικής Naftogaz.

Ο Τσιγκίπκο επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ανατίμησης των οικιακών τιμολογίων για την κυβέρνηση, αλλά και στο ότι "το ΔΝΤ θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του και σε άλλα προβλήματα".

Τον Οκτώβριο φέτος θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία. Δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 79% των εκλογέων "δυσανασχετεί" με την οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda κυβερνητικοί παράγοντες πλησίασαν το λόμπι APCO, των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μεσολαβήσει έναντι του ΔΝΤ ώστε άνευ αντιλαϊκών μέτρων να επαναλάβει το δανειακό πρόγραμμα.

Η εφημερίδα πληροφορείται ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο ενημέρωσε ήδη την APCO ότι "ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενόψει εκλογών, να ανατιμηθούν τα οικιακά τιμολόγια".

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τσιγκίπκο δήλωσε "πλήρη άγνοια".

Πριν να περιέλθουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις, είχε συμφωνηθεί το Κίεβο να ενισχυθεί με 15 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Μόνον 3,4 δισ. δολάρια έχουν εκταμιευθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα