Πέντε πρόσωπα με ιστορία στη δημόσια τηλεόραση μιλούν στον "Ελεύθερο Τύπο"

12:22 16/6/2013 - Πηγή: E-Typos


ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ
«Δεν έχει συμβεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα»

Συγκινητικές και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές έζησαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έβγαζαν στον αέρα το τελευταίο δελτίο της ΝΕΤ, λίγη ώρα πριν η συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης ρίξει «μαύρο» στις οθόνες μας. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι τελευταίες στιγμές στο δελτίο, πολύ συναισθηματικά φορτισμένες για όλους μας», λέει στον «ΤτΚ» η Έλλη Στάη. «Κατ’ αρχήν θελήσαμε να βγάλουμε ένα δελτίο με τις βασικές ειδήσεις,
και θέλω να ελπίζω ότι μέχρι ενός βαθμού το καταφέραμε. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί χρειαζόταν ισορροπίες», επισήμανε η δημοσιογράφος. «Νομίζω ότι για όλους μας στην ΕΡΤ ήταν συναισθηματικό το ζήτημα. Ο καθένας από μας είχε το χώρο του εκεί μέσα. Εγώ από εκεί ξεκίνησα και εκεί κατέληξα έπειτα από μία μακρά πορεία. Οι τελευταίες στιγμές της ΕΡΤ ήταν συγκινητικές, ένας ολόκληρος κόσμος ξαφνικά σταμάτησε να υπάρχει», αναφέρει. Μιλώντας για τους χιλιάδες συναδέλφους της που βρέθηκαν χωρίς δουλειά εν μία νυκτί κυριολεκτικά, η κ. Στάη τονίζει: «Είναι διαφορετικό να το ζεις, και διαφορετικό να στο περιγράφουν. Γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, σε αυτή τη φάση κάνει το κλείσιμο της ΕΡΤ ακόμα πιο δύσκολο».
Ωστόσο, η δημοσιογράφος δηλώνει κάθετη ως προς το λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για διάστημα τριών μηνών: «Όλοι γνωρίζαμε ότι ο δημόσιος τομέας ήταν διογκωμένος και έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός. Και η ΕΡΤ ανήκε στο δημόσιο τομέα, οπότε αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, όλοι το ξέραμε και το περιμέναμε και εγώ προσωπικά. Όμως το να πέσει μαύρο στην ΕΡΤ για τρεις μήνες, θεωρώ ότι δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό να μείνει η χώρα για τόσον καιρό χωρίς δημόσια τηλεόραση, νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τους λόγους. Δεν έχει συμβεί ξανά σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Άλλωστε, άλλα αγαθά εξυπηρετεί η ιδιωτική, και άλλα η δημόσια τηλεόραση. Αυτό θεωρώ ότι ήταν και το ακραίο στοιχείο της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ», αναφέρει η κ. Στάη. «Καλό θα ήταν να είχε γίνει γνωστό το πλάνο για την ΕΡΤ από την αρχή, έτσι ώστε να υπάρχει μία εικόνα για το τι θα κάνουμε στο μέλλον», καταλήγει.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ
«Κατέβασαν τον διακόπτη για να δείξουν τσαμπουκά»

«Το πρώτο που ένοιωσα ήταν σοκ. Δεν περίμενα ποτέ μια τέτοια προχειρότητα. Φάνηκε και από το εύρος των αντιδράσεων που δεν τις περίμεναν. Όχι μόνο από την Ελλάδα, όπου ευλόγως θα έλεγε κανείς ότι ίσως πολιτικές δυνάμεις να τις υποδαύλιζαν, αλλά διεθνείς. Εχει σοκαριστεί όλη η Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια ο Προκόπης Δούκας εκφράζει στον «Ε.Τ» την αγανάκτηση του για τον τρόπο με τον οποίο έπεσε «μαύρο» στις οθόνες. «Η απόφαση να κατεβάσουν τον διακόπτη δείχνει ότι είναι άσχετοι στα θέματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και από πολιτικούς συμβολισμούς. Είναι ο πιο λανθασμένος τρόπος να δείξεις πυγμή. Στριμώχτηκαν για 2.000 απολύσεις, δεν είχαν προχωρήσει τίποτα άλλο, οπότε επέλεξαν την διαφυγή να «πνίξουν» την ΕΡΤ.
«Επρεπε να είχαν εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης, όπως του Μόσιαλου, με τα όποια λάθη και παραλείψεις είχε. Και εμείς, οι εργαζόμενοι, έπρεπε να έιμασταν έτοιμοι με αντιπροτάσεις και ας αντιδρούσαν οι συνδικαλιστές. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να το έχει κάνει αυτό με την ΕΡΤ ανοικτή. Όχι με «μαύρο». Ηταν ένα τεράστιο λάθος. Όταν κατεβάζεις τον διακόπτη, το κάνεις για να δείξεις τσαμπουκά, να ρίξεις μια εκβιαστική ζαριά για εκλογές».
Για τον γνωστό δημοσιογράφο, το θέμα δεν βρίσκεται στις απολύσεις, αλλά στην ουσία. «Δεν αναζητώ ούτε κλάμα, ούτε συμπαράσταση για τους εργαζομενους. Καθημερινά απολύονται εκατοντάδες. Όμως δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που έμεινε χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση έστω και για ένα λεπτό», λέει και προσθέτει:
«Ερχονται τώρα και λοιδωρούν την ΕΡΤ που λειτουργούσε με την ευθύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου! Το όργιο διαφθοράς΄και σπατάλης που επικαλέστηκαν, επανήλθε με τα ρουσφέτια του πολιτικού προισταμένου της ΕΡΤ. Αυτοκριτική έκανε άραγε ο κ. Κεδίκογλου όταν τα έλεγε αυτά;
«Προσωπικά, πάντα φώναζα ότι η ΕΡΤ πρέπει να αναμορφωθεί, πρέπει να εξυγιανθεί. Δεν μπορεί να έχεις τρία κανάλια και δεκάδες περιφερειακούς σταθμούς. Όμως η εξυγίανση προυποθέτει σχέδιο.
«Τι θα μου λείψει; Θα μου λείψουν τα καλά πράγματα της ΕΡΤ. Οι καλές εκπομπές, τα διεθνή, το Γ’ πρόγραμμα, ο κόσμος της. Η ΕΡΤ είχε εξαιρετικές στιγμές, όπως είχε και κακές. Σαν το κράτος. Αλλά δεν το κλείνεις το κράτος, έτσι δεν είναι;»

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
«Οι λιλιπούτειοι του σήμερα…»

Τρεις φορές εργάστηκε στην δημόσια τηλεόραση, η πρώτη διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια. Πως νιώθει λοιπόν σήμερα η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη;
«Σαν καίνε την κούνια μου, να την κάνουν προσάναμμα. Πρέπει να υπερασπιστείς το σπίτι σου ακόμα και αν είναι χάλια στα θεμέλια. Ακόμα και αν έχει αμαρτήματα. Αν το κλείσεις, αν το παραδώσεις στο χρόνο και στη λήθη, δεν μπορείς πια να μιλάς για σπίτι», μας λέει συγκινημένη και οργισμένη ταυτόχρονα.
«Είναι πολύ πικρό, οι λιλιπούτειοι του σήμερα να καταργούν την Λιλιπούπολη των μεγάλων. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν ακουστεί από την ΕΡΤ οι φωνές του Χατζιδάκι, του Ελύτη, του Κατράκη τι άλλο να πω…
«Η ΕΡΤ, όπως και η χώρα, μπορεί να πάθει ότι την αφήσαμε να πάθει. Είναι ένα απίστευτα δυνατό «μαγαζί», με δυνατότητα να καλύπτει πράγματα που τα άλλα ΜΜΕ δεν μπορούν λόγω εξόδων. Γιατί δυστυχώς, έμαθαν να λειτουργούν σαν γαλέρα με ελάχιστους δημοσιογράφους, και καταργώντας τις ειδικότητες. Με το να έχεις iPhone, να γράφεις και να φωτογραφίζεις ταυτόχρονα, δεν σημαίνει ότι έγινες δημοσιογράφος».
Και καταλήγει: «Ο χειρότερος εφιάλτης ακόμα και για δικτάτορες που εισέβαλαν με τανκς ήταν να μην υπάρξει «μαύρο». Ηθελαν να βγαίνει εικόνα. Λένε πως μια εικόνα ίσον 1.000 λέξεις. Βρείτε μου μια λέξη για το μαύρο. Εγώ εχω μόνο μία: ΟΧΙ».

ΚΕΛΛΥ ΣΑΚΑΚΟΥ
«Οι αφισοκολλητές έγιναν… διευθυντές!»

Πρωτομπήκε στην ΕΡΤ το 1971. Από τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν όσο λίγοι με τη δημόσια τηλεόραση, η Κέλυ Σακάκου, διαφωνεί κάθετα με το λουκέτο, όμως δεν διστάζει να στηλιτέψει τα τεράστια λάθη που την οδήγησαν στην απαξίωση.
«Ανήκω στους σκαπανείς που έχτισαν την ΕΡΤ, με πολύ αγάπη, με πολλές θυσίες, οικονομικές και όχι μόνο. Εζησα από μέσα, πως ο συνδικαλισμός που κατέστρεψε τα πάντα, κατέστρεψε και την ΕΡΤ. Τα πράγματα πήγαιναν περίφημα μέχρι το ’81, μετά άρχισε ο αποδεκατισμός και η πανωλεθρία. Μπήκαν οι αφισοκολλητές του ΠΑΣΟΚ, οι πρασινοφρουροί και ξαφνικά, άνθρωποι αγράμματοι και άσχετοι από τη δημοσιογραφία έγιναν διευθυντές ή στελέχωσαν τους συνδικαλιστικούς συνδυασμούς. Ερχονταν στρατιές ασχέτων περί τα τηλεοπτικά και καταλάμβαναν τις καλύτερες θέσεις. Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ έβαλαν τον Γ. Ρωμαίο, που ήταν μεγάλη δημοσιογραφική προσωπικότητα στο τιμόνι της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά στην πράξη, με αυτά που έκαναν τον ακύρωναν.
«Ναι, υπήρξαν ιλιγγιώδεις μισθοί και πλαστές υπερωρίες και δεν ευθύνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ολες οι κυβερνήσεις το ίδιο παιχνίδι έπαιξαν, έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάλι.
«Όμως, με λυπεί πολύ το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όταν το έμαθα, έκλαιγα όλη τη μέρα. Οι υπαλληλοι των 800 και των 1000 ευρώ δεν έχουν ευθύνες, οι κυβερνώντες έχουν. Δυστυχώς, μικροί Φωτόπουλοι υπάρχουν παντού. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξυγιάνει την ΕΡΤ, κρατώντας την ανοικτή. Αλλά προτίμησε το εύκολο: την απαξίωση της και μετά το λουκέτο. Δεν έπρεπε να κλείσει, ήταν πραξικόπημα αυτό που έγινε.
«Η μεγαλύτερη έκπληξη μου στα χρόνια που ήμουν στην ΕΡΤ; Οι μεταλλάξεις των ανθρώπων. Εβλεπα χουντικό να μεταμφιέζεται σε καραμανλικό και μετά σε πρασινοφρουρό. Από τον Παττακό προσκύναγε τον Α. Παπανδρέου με την ίδια ευκολία».

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ
«Να διορθώσει η κυβέρνηση το λάθος της»

Έχοντας βρεθεί στο «τιμόνι» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, η Μαρία Χούκλη εξέφρασε την αντίθεσή της όχι μόνο για την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στις συχνότητες της ΕΡΤ, αλλά και στις αντιδράσεις που ακολούθησαν το λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με άρθρο της στην ιστοσελίδα protagon.gr, η δημοσιογράφος τόνισε: «Από τον Οκτώβριο του 2009, όταν πρωτακούστηκε ότι θα εξορθολογιστεί το δημόσιο και θα κλείσουν οργανισμοί άνευ αντικειμένου, έχουν περάσει τριάμισι χρόνια. 44 ολόκληροι μήνες! Ακόμη και τώρα που μιλάμε, με φόντο το απεχθές ‘μαύρο’ στις οθόνες μας, εκεί όπου υπήρχαν τα κανάλια της ΕΡΤ, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί που πέρασαν από τις αρμόδιες καρέκλες δεν μπόρεσαν (;) να κλείσουν ούτε έναν οργανισμό: ούτε καν τον Οργανισμό Κωπαΐδας, ούτε το Εθνικό Κέντρο Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης, ούτε έστω τη Διεθνή Εταιρεία Ελευθερίας(!)», αναφέρει η κ. Χούκλη. «Και κατεβάζουν τους διακόπτες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, εν μία νυκτί – χωρίς να προηγηθεί καμία σοβαρή διαβούλευση με τους εργαζόμενους της – με ύφος και με τρόπο που σοκάρουν για τον κυνισμό, την υποκρισία και το κατάφωρο δημοκρατικό τους έλλειμμα», συνεχίζει η δημοσιογράφος.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας, εντός ή εκτός Ραδιομεγάρου, που να μη συμφωνεί ότι η ΕΡΤ χρειάζεται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό, με αξιοκρατία και σεβασμό στο ρόλο της», επισημαίνει. «Θα διανοείτο κανείς να κλείσει την Επιχείρηση Ύδρευσης για να την αναδιατάξει; Δεν είναι αργά να ανακρούσει πρύμναν η κυβέρνηση και να διορθώσει το λάθος της. Της δίνεται η χρυσή ευκαιρία για ένα αληθινό success story…», καταλήγει η κ. Χούκλη, αφήνοντας αιχμές στην ΕΣΗΕΑ, για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στο κλείσιμο της ΕΡΤ: «Το ίδιο – κατ’ αναλογία – πράττει και η ΕΣΗΕΑ με τις 24ωρες απεργίες που κήρυξε στα άλλα ΜΜΕ. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».
Keywords
τηλεοραση, ελλη, ΕΡΤ, νετ, ειδήσεις, σοκ, ελλαδα, επρεπε, εκλογες, ερχονται, μμε, iphone, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, μαρια, protagon, υπουργοι, εταιρεία, αναδιαρθρωση, success, ΕΣΗΕΑ, απεργιες, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Οδυσσέας Ελύτη, ξανα, το θεμα, δουλεια, δουκας, θεμα, ληθη, μμε, νετ, οθονες, προγραμμα, χρυση ευκαιρια, ωρα, protagon, αγαπη, αρθρο, απιστευτα, βγαινει, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελλη, ελλη σταη, επρεπε, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, εφιαλτης, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υφος, εικονα, κυβερνηση, κολοκοτρωνης, λαθη, λαθος, λιλιπουπολη, λογια, λουκετο, μαυρο, μηνες, μπορεις, μαρια, παντα, ουσια, ποναει, ρολο, σοκ, σπιτι, συχνοτητα, συχνοτητες, σχεδιο, τρια, φοντο, χρυση, ειμασταν, εκπομπες, εθνικο, χωρα, κλαμα, λεξεις, μεινει, παιχνιδι, protagon.gr, σημαίνει, success, θελω να, θεματα, θεσεις, χουκλη
Τυχαία Θέματα