Πιέσεις ΔΝΤ για σύσταση "Κακής Τράπεζας" για όλα τα κόκκινα δάνεια και εκποιήσεις εξπρές

12:45 5/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Διαδικασίες εξπρές για την εκκαθάριση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προσημειώσεις σε «κόκκινα δάνεια» απαιτεί η Τρόικα, ζητώντας από τις ελληνικές τράπεζες να σταματήσουν να… κρύβουν μέσα από ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις τις προβληματικές χορηγήσεις.
Οι πιέσεις των δανειστών προς τις τράπεζες γίνονται ασφυκτικές και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.»
οι επίτροποι έχουν ήδη αναλάβει δράση, ζητώντας πλήρη πρόσβαση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και… ξεσκονίζοντας όλα τα στοιχεία, επιδιώκοντας τον πλήρη διαχωρισμό των προβληματικών δανείων από τα εξυπηρετούμενα.
Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του έκανε σαφή αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Τρόικας, κυβέρνησης και ρυθμιστικών αρχών να συσταθεί μια ειδική μονάδα διαχείρισης (bad bank) σε κάθε τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η «κακή τράπεζα» θα λειτουργεί σαν ξεχωριστή οντότητα εντός του πιστωτικού ιδρύματος, πιθανότατα και υπό διαφορετική διοίκηση, και θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, πουλώντας ή αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία, κεφαλαιοποιώντας απαιτήσεις κ.τ.λ.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει τη δημιουργία μιας ενιαίας «badbank», αντί για τη λειτουργία μεμονωμένων μονάδων. Ουσιαστικά αυτή η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να λειτουργεί σαν εκκαθαριστής δανείων ή να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, καθώς υπάρχουν εταιρίες διεθνών που αγοράζουν προβληματικά δάνεια ή assets.

Αυτή η badbank θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: «κόκκινες» χορηγήσεις που προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο (Proton, ATE, T.T.) και δεν πέρασαν στα «υγιή» κομμάτια, τα προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών που έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς και όσα δεν εξυπηρετούνται και πλέον καθίστανται απαιτητά (στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες, καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες). Ιδιαίτερα για τα στεγαστικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περάσουν στην badbank αυτά που η προσημείωση ακινήτου δεν αφορά σε πρώτη κατοικία και άρα δεν καλύπτονται από την απαγόρευση πλειστηριασμών, η οποία ισχύει μέχρι το τέλος του 2013.
Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και θα μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, αφού αυτά τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία που τα συνοδεύουν θα πουληθούν στην «badbank». Οι τράπεζες θα εισπράξουν κάποιο αντίτιμο, όχι στο 100% της αξίας του δανείου, αλλά παράλληλα θα πάψουν να εμφανίζουν επισφάλειες της τάξης του 20% ή του 30%, καθώς εκτιμάται ότι το 2012 «κοκκίνισε» το 25% των συνολικών χορηγήσεων ή δάνεια ύψους 55-60 δισ. ευρώ.
Αυτό που υποστηρίζει η Τρόικα είναι ότι αυτή η ειδική μονάδα θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την πώληση σε στρατηγικούς επενδυτέςεταιριών που ουσιαστικά έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών λόγω ανεξόφλητων ομολογιακών δανείων που μετατράπηκαν σε μετοχές,την πώληση στοιχείων ενεργητικού (ήδη οι τράπεζες έχουν κρούσεις για απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια)ή και υπαγωγής εταιριών σε εκκαθάριση. Και επισημαίνει στις τράπεζες ότι δεν μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις δανείων μεταθέτοντας χρονικά το πρόβλημα, εάν μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό δεν μπορεί εξορισμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή εάν ένα δάνειο έχει πάψει ουσιαστικά να εξυπηρετείται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εμφανίζεται ως ενήμερο λόγω αναχρηματοδότησης.
Ωστόσο, η δημιουργία μιας ενιαίας badbank θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις και υπέρ κάποιων επιχειρήσεων που έχουν τα εχέγγυα να ορθοποδήσουν. Με τη συμβουλευτική των τραπεζών ή την αξιοποίηση κάποιου μέρους της περιουσίας τους θα μπορούσαν να σωθούν ακίνητα που αφορούν σε επαγγελματική στέγη από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και θα δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα