ΠΟΕ: Οι αμερικανικές επιδοτήσεις στην Boeing έχουν προκαλέσει ζημιά στην Airbus

21:50 12/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι αμερικανικές επιδοτήσεις στην Boeing έχουν προκαλέσει "σοβαρή ζημιά" στην ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus, σύμφωνα με την απόφαση επί της προσφυγής σε δεύτερο βαθμό από το Κανονιστικό Οργανο του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) για τη διένεξη σχετικά με τις επιδοτήσεις των Boeing
/ Airbus, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Στην απόφαση αυτή, που αποτελείται από 700 σελίδες, ο ΠΟΕ αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προθεσμία έξι μηνών, για να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του.

Η δευτεροβάθμια απόφαση τροποποιεί σε πολλά σημεία στην πρωτόδικη απόφαση για την μεγαλύτερη εμπορική διαφορά στην ιστορία.

Στην δευτεροβάθμια απόφαση, ο ΠΟΕ αναφέρει ότι οι επιδοτήσεις για την έρευνα και την αεροναυτική ανάπτυξη έχουν "προκαλέσει σοβαρή ζημία στα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων" για την αγορά των αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων, με 200 έως 300 θέσεις.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι επιδοτήσεις αυτές είχαν "συμβάλει με πραγματικό και ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη από την Boeing των τεχνολογιών για το αεροσκάφος 787 το 2004."

Ως εκ τούτου, το δευτεροβάθμιο όργανο "συνιστά οι Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων" που έχουν "προκληθεί από την προσφυγή τους σε επιδοτήσεις" ή να λάβουν μέτρα "για την απόσυρση των επιδοτήσεων ".

Εν κατακλείδι, ο ΠΟΕ αναφέρει "οτι γνωρίζει πως μετά από πέντε έτη εργασιών της ειδικής ομάδας και ένδεκα μήνες εξέτασης σε δεύτερο βαθμό, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα" σε αυτή τη διένεξη.

"Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν πρόκειται για ένα απολύτως ικανοποιητικό αποτέλεσμα", αλλά το δευτεροβάθμιο διαιτητικού χαρακτήρα όργανο θεωρεί ότι δεν έχει τα μέσα -σύμφωνα με την εντολή που έχει-, "να προχωρήσει στη διερεύνηση των γεγονότων".
Keywords
Τυχαία Θέματα