Προετοιμασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στον Εβρο

17:10 12/3/2012 - Πηγή: E-Typos
"Συγκαλέσαμε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), πριν τελειώσουν οι πλημμύρες και τα χιόνια, για να προετοιμαστούμε για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και από την αμέλειά μας. Πρέπει να προσέξουμε όλοι πάρα πολύ για να μη δημιουργούμε τέτοιου είδους καταστροφές στην περιοχή μας και αναφέρομαι στις περσινές πυρκαγιές κάποιες από τις οποίες προκλήθηκαν και από ανθρώπινη αμέλεια", τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου, μετά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στην Αλεξανδρούπολη.

Στη
συνεδρίαση έγινε απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου και στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οργάνωση πυροφυλακίων, μικτών περιπόλων, την απαγόρευση καύσης σιτοκαλαμιών και απορριμμάτων, την απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, προληπτικά μέτρα και δράσεις για αντιπυρική προστασία των κατασκηνώσεων, των νοσοκομείων και των δεξαμενών καυσίμων. Επίσης, συζητήθηκαν δράσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν κι έχουν σχέση με τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, του σιδηροδρομικού δικτύου, της βλάστησης εκατέρωθεν της Εγνατίας οδού, του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα εξετάσθηκαν και σχέδια δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών από πληγείσες περιοχές, την εκκένωση κατασκηνώσεων και τη μεταφορά μέσων, υλικών και προσωπικού στη Σαμοθράκη, καθώς και η οργάνωση των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου για την έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων και στο σημαντικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα